Ga mee op een historische wereldreis in de Maand van de Geschiedenis

Het thema Oost/West: de historische banden tussen landen en volkeren.

Met meer dan 550 aangemelde activiteiten staat oktober ook dit jaar volledig in het teken van het verleden met de Maand van de Geschiedenis. De activiteiten voldoen aan de nieuwe richtlijnen van het RIVM en de overheid en vinden plaats op locaties door het hele land of online. Het jaarthema Oost/West inspireerde honderden musea, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen tot de organisatie van uiteenlopende activiteiten: van stadswandeling tot rondleiding en van proeverij tot webinar: de Maand van de Geschiedenis biedt voor ieder wat wils, in twaalf provincies én online. De volledige agenda van de Maand van de Geschiedenis is online te bekijken.

Oost/West
In tijden van de coronapandemie, vluchtelingencrises en #BlackLivesMatter verkent de Maand van de Geschiedenis met het thema Oost/West de historische banden tussen landen en volkeren. Op zoek naar verhalen waarin de windstreken elkaar kruisen en ontmoetingen centraal staan: tussen de slavenhandelaar en de totslaafgemaakte, tussen Stalin en Roosevelt, tussen de islam en het christendom en tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer.

Geschiedenis-essay over Jan Janszoon
Het jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-essay is dit jaar geschreven door de gelauwerde auteur Abdelkader Benali. In Reizigers van een nieuwe tijd beschrijft hij het ongelooflijke verhaal van Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die in de zeventiende eeuw in dienst treedt van de Barbarijse zeerovers. Dit essay is verkrijgbaar bij de boekhandel voor €3,99.