Het Maritiem Portal

Dit portal wil zoveel mogelijk informatie toegankelijk maken over de maritieme geschiedenis van Nederland. Onze doelgroep bestaat uit onderzoekers en geïnteresseerden in maritieme geschiedenis, archeologie en erfgoed.

Het aanbieden van zoveel mogelijk informatie over de maritieme geschiedenis van Nederland in een internationale context in heden, verleden en toekomst. Dát is de missie van het Maritiem Portal van Nederland.

De website is volledig doorzoekbaar op woord en bestaat op dit moment uit de volgende onderdelen:

Home – Maritiem-historisch nieuws. In het bijbehorende nieuwsarchief zijn eerder gepubliceerde nieuwsberichten te vinden. Tevens is de twitteraccount van het Maritiem Portal via de homepagina te bereiken.

Agenda – Aankondigingen van tentoonstellingen, lezingen, symposia, andere activiteiten en recente publicaties, met links naar de desbetreffende websites. Bij de publicaties is een archief opgenomen met boeken, artikelen en bundels vanaf 2016.

Instellingen – Overzicht van instellingen op het gebied van de Nederlandse maritieme geschiedenis. Hierin zijn alle deelnemende instellingen aan Maritiem Portal te vinden: musea, onderzoeksinstituten, stichtingen en verenigingen. Tevens is een overzicht opgenomen van niet-deelnemende instellingen met een maritiem-historische link.

Collecties – Beschrijvingen van collecties die betrekking hebben op het Nederlandse maritieme verleden, met links naar de desbetreffende websites. Het overzicht met collecties is doorzoekbaar via de trefwoorden die per collectie zijn toegevoegd. Deze tags zijn gegroepeerd in vier categorieën: algemeen, geografie, instelling en periode. Tevens is een overzicht beschikbaar met alle tags in één oogopslag. Tot slot is een pagina opgenomen met filmfragmenten van verschillende deelnemende instellingen aan het Maritiem Portal, alsmede een beknopte beschrijving van de zoekfuncties.

Exposities – Virtuele tentoonstellingen. Op dit moment zijn hier delen van een afgesloten en actuele expositie uit twee musea raadpleegbaar.

NMGN – Informatie over de Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland (NMGN) en de (Oude) Maritieme Geschiedenis der Nederlanden (MGN). De NMGN betreft een project dat nauw met het Maritiem Portal verweven is en een nieuw vierdelig overzichtswerk over de Nederlandse maritieme geschiedenis omvat. De MGN is de voorloper van de NMGN en kan digitaal worden geraadpleegd via het portal. Verder is op de pagina over de NMGN een overzicht te vinden met de redactieleden – en binnenkort ook de auteurs – van het project.

Links  – Links naar openbaar toegankelijke websites over de Nederlandse maritieme geschiedenis. De indeling van de links volgt de inhoudsopgave van de NMGN. Daarnaast is een extra categorie met algemene links opgenomen.

Over ons  Beschrijving van de website en het project. Naast het colofon en een overzicht met de leden van de Stuurgroep Governance, Werkgroep Content en webredactie van het Maritiem Portal, zijn hier ook alle tot dusver verschenen nieuwsbrieven terug te vinden.