Nieuwsarchief

Margaret Schotte, Sailing School
Geplaatst op 16 april 2020

Margaret Schotte

Her richly illustrated book, Sailing School: Navigating Science and Skill, 1550-1800 (Johns Hopkins University Press, 2019), recreates the experience of learning to sail, a complex apprenticeship that took place not only onboard ships but in classrooms in Europe’s port communities. This scholarly monograph provides a detailed picture of what it meant to become an expert navigator. More informationStap aan boord van de Batavia
Geplaatst op 14 april 2020

Altijd al willen weten hoe het leven op zee was in de 17e eeuw? Klim op het schip de Batavia, struin over de dekken, ervaar het vakmanschap van de houten scheepsbouw en ontdek alle verhalen. Stap aan boord.


Lees meer »Afgelasting Voorjaarsbijeenkomst NVvZ
Geplaatst op 14 april 2020

Helaas is het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis genoodzaakt de voorjaarsbijeenkomst van de Vereniging in Rotterdam op 23 mei a.s. te annuleren. Deze beslissing is het gevolg van de door de overheid ingestelde maatregelen om verdere verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan


Lees meer »Audiotour MMR: Fragmenten over Zeemonsters
Geplaatst op 14 april 2020

40 – Jonas en de walvis: helmstok
door Sjoerd de Meer, conservator
41 – De armen van de Kraken
door Hanne, projectleider
42 – Zeemeermin: Ningyo
door Irene Jacobs, conservatorMarinemodellenkamer online (Rijksmuseum)
Geplaatst op 9 april 2020

Display of Navy Models in the Rijksmuseum Special Collections, 2013

Scale models of ships, weaponry, nautical instruments and historical objects give a unique insight into maritime history and technological developments from the seventeenth to the nineteenth century.

Navy modelsGrote zorgen om continuïteit museumsector
Geplaatst op 9 april 2020

Musea hebben grote financiële zorgen door de tijdelijke sluiting vanwege het coronavirus. Zo geeft een vijfde aan al vanaf volgende maand problemen te verwachten bij het doorbetalen van salarissen. De derving van publieksinkomsten van de aangesloten musea bedraagt gemiddeld zo’n 10 miljoen euro per week. Dat blijkt uit onderzoek van de Museumvereniging onder haar leden. Doorrekening van de impact maakt duidelijk dat het risico dat een kwart van de musea voor het eind van het jaar omvalt aanmerkelijk is. De brancheorganisatie roept daarom de minister van OCW en de provincies en gemeenten op om musea te ondersteunen, zodat iedereen door heel het land toegang houdt tot een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Meer informatieNieuwe Link Demo Netwerk Maritieme Bronnen
Geplaatst op 8 april 2020

Patroontas geborgen uit wrak VOC-schip ’t Vliegend Hart. Bron: Rijksmuseum

Het Huygens ING ontwikkelt in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum, Het Scheepvaartmuseum en het Zuiderzeemuseum een pilot waarin data over museale objecten worden verknoopt met gegevens uit historische datasets door middel van Linked Open Data. Doel van de pilot is om de meerwaarde te tonen van het verbinden van data uit diverse historische en archeologische bronnen.
Voor onderzoekers en genealogen levert deze methode nieuwe onderzoeksmogelijkheden op, terwijl musea contextinformatie verkrijgen over hun collecties en het brede publiek kan ervaren welke verbanden er bestaan tussen archeologische vondsten en de opvarenden van een bepaald schip. Het thema van de pilot is de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Op het symposium van het Maritiem Portal en de NMGN op 23 november 2018 zijn de resultaten van de pilot getoond in een demo. Hier vindt u de link.

Hier kunt u de demo bekijkenSubsidie Stimuleringsfonds voor AR project ‘Zij voeren mee met de VOC’
Geplaatst op 8 april 2020

Het Huygens ING gaat samen met Studio Louter drie VOC-datasets voor een breed publiek ontsluiten met de augmented reality-installatie ‘Zij voeren mee met de VOC’. Deze zal onder meer in Het Scheepvaartmuseum beschikbaar komen en ook in de App store te vinden zijn. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft het project een subsidie van €125 duizend toegekend binnen de regeling Digital Heritage x Public.
 


Lees meer »Audiotour MMR: fragmenten over de museumhaven 2
Geplaatst op 8 april 2020

52 – Stadsgraanzuiger No 19
door Koos, vrijwilliger
Lees meer over onze graanelevator >
53 – Museumschip ‘Geertruida’
door Karel, vrijwilliger
Lees meer over de Geertruida >Audiotour MMR: fragmenten over de museumhaven 1
Geplaatst op 8 april 2020

50 – Het paard in de Waterkraan
door Elisabeth, marketeer
Lees meer over de museumhaven >
51 – Museumschip ‘Annigje’
door Clementine, vrijwilligster
Lees meer over de Annigje >« Page 1, 2, 3 ... 58, »