Nieuwsarchief

Vrijwilliger beeldredactie NMGN gezocht!
Geplaatst op 3 juli 2019

Wil je ervaring opdoen met beeldredactie? Vind je het leuk om een steentje bij te dragen aan een heel omvangrijk interessant project? Klik dan hier voor de vacature beeldredactie NMGN.Vrijwilliger beeldredactie NMGN gezocht!
Geplaatst op 18 juni 2019

Wil je ervaring opdoen met beeldredactie? Vind je het leuk om een steentje bij te dragen aan een heel omvangrijk interessant project? Klik dan hier voor de vacature beeldredactie NMGN.Kijktip: Beau van Erven Dorens aan boord van Zr.Ms. Zeeland, 14 mei, 20.33, RTL4
Geplaatst op 14 mei 2019

Den Helder, 9 januari 2014..De bemanning van Zr.Ms. Zeeland tijdens de voorbereidingen voor inzet in het Caraibisch gebied.

Beau gaat naar het Caribisch gebied om een paar dagen mee te lopen met de bemanning van de Zr. Ms. Zeeland. Dit patrouillevaartuig vaart rond in de buurt van Caraçao en heeft als taak drugstransporten te onderscheppen.De ‘7 Provinciën’ op tentoonstelling bij Batavialand, 17 mei-10 november
Geplaatst op 13 mei 2019

Bij de tentoonstelling Kleinscheeps kan het publiek live meemaken hoe ‘De 7 Provinciën’ wordt opgetuigd. Vanaf vrijdag 17 mei zet Batavialand het scheepsmodel in de schijnwerpers: een collectie van zo’n 100 modellen is te bezichtigen en het modelbouwatelier geeft een kijkje in de keuken.


Lees meer »Verschenen: Scheepshistorie deel 25 (2019)
Geplaatst op 8 mei 2019

In het nieuwste nummer van Scheepshistorie wordt onder andere aandacht besteed aan: ‘Een blinde vlek of de Watergeuzen op de Wadden’, ‘Een map met rekeningen’, ‘Raadsels rond de buis’, ‘Vier cruciale maritieme jaren uit de tachtigjarige oorlog’, ‘De Donkere Sluis en de doorvaart door Holland’, en ‘Het Martiem Portal’.Akte van Mannheim (1868) te zien bij MMR, 22 mei
Geplaatst op 8 mei 2019

Rijnvaarder de Helena

Op woensdag 22 mei arriveert een uniek document in het Maritiem Museum Rotterdam: de Akte van Mannheim. Dit verdrag zorgt al anderhalve eeuw voor vrije handel op de Rijn. Op 22 mei zal minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de akte in ontvangst nemen. Vervolgens is het enkele maanden te zien in het Maritiem Museum.


Lees meer »Nieuwe huisstijl: Het Scheepvaartmuseum
Geplaatst op 8 mei 2019

Op 7 mei heeft HSM de nieuwe huisstijl gepresenteerd.Nieuwe presentatie in HSM: Cartografie & Curiosa
Geplaatst op 8 mei 2019

Gezicht op Batavia, Ottens, circa 1740, HSM

Navigatiesystemen en Google Maps zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook brengt de overdadige hoeveelheid informatie op Instagram, Pinterest en Google binnen een paar clicks de wereld binnen handbereik. Hoe kon iemand in de 17e eeuw de wereld buiten zijn directe omgeving, en vooral buiten Europa, tot zich nemen? Hoe stelden de reizigers zich de wereld voor en hoe haalden zij deze wereld in huis? Het Scheepvaartmuseum opent op 10 mei de tentoonstelling Cartografie & Curiosa. Deze laat zien hoe Nederlandse zeevaarders vanaf de 17e eeuw hun weg vonden en op welke wijze deze reizen het Europese wereldbeeld bepaalden.


Lees meer »Nieuwe Hoofdgalerij met tentoonstelling Republiek aan Zee opent 10 mei
Geplaatst op 8 mei 2019

Figuur van een Afrikaanse man, China, circa 1720, porselein, HSM, fotocredits Twycer

Op 10 mei opent Het Scheepvaartmuseum de nieuwe Hoofdgalerlij met de presentatie Republiek aan Zee. De tentoonstelling Republiek aan Zee gaat over de cruciale rol van water in de geschiedenis van de Republiek. De objecten die tentoongesteld worden, waaronder schilderijen, kunst- en gebruiksvoorwerpen, bieden ruimte voor nieuwe historische perspectieven. Zij plaatsten een vaak vertelde geschiedenis binnen een bredere context, waarbij ook keerzijde van de economische voorspoed en culturele rijkdom naar voren komt.


Lees meer »Voorjaarsnummer Tijdschrift voor Zeegeschiedenis 38:1 (2019) is verschenen
Geplaatst op 7 mei 2019

Onlangs is het eerste nummer van het TvZ van jaargang 2019 verschenen. Met diverse interessante artikelen, zoals Alex Poldervaart en Dirk J. Tang over ‘Van Vlaggetjesdag naar Dag van de Nederlandse Zeevisserij’. De inhoud van verschenen jaargangen vanaf 2018 vindt u hier.« Page 1, 2, 3 ... 37, »