TvG gaat in open access!

In samenwerking met uitgeverij Amsterdam University Press publiceert Tijdschrift voor Geschiedenis per 1 mei 2020 de hele inhoud van het tijdschrift open access. Dat betekent dat de artikelen, discussieartikelen, boekbesprekingen en andere bijdragen in TvG voortaan voor iedereen – binnen en buiten de universiteit, binnen en buiten Nederland en België –  toegankelijk en raadpleegbaar zijn.

Amsterdam University Press heeft Tijdschrift voor Geschiedenis als één van vijf de tijdschriften geselecteerd om open access te gaan op basis van het Subscribe-to-Open model, dat gebruik maakt van bestaande inkomsten (abonnementen) om tijdschriften volledig gratis toegankelijk te maken. Daarmee voldoet Tijdschrift voor Geschiedenis ook aan de eisen die worden gesteld in Plan S.

AUP directeur, Jan-Peter Wissink: “AUP is er trots op om als eerste onder de uitgevers in de humaniora deze grote stap naar Diamond Open Access te maken. Nadat we de verschillende opties hebben onderzocht, zijn we tot de conclusie gekomen dat het Subscribe-to-Open model de meest duurzame optie is voor alle belanghebbenden bij deze tijdschriften: redacties, auteurs, lezers, bibliotheken en wetenschappelijke uitgeverijen in de humaniora en sociale wetenschappen. We gaan het geld van abonnees – in de toekomst donateurs – aanwenden voor algemene, vrije toegang tot deze tijdschriften voor iedereen. Zo kunnen auteurs zonder te betalen toch blijven publiceren in belangrijke, gepeer-reviewde tijdschriften op hun vakgebied. We zijn blij dat de redacties van deze tijdschriften deze stap samen met Amsterdam University Press willen zetten.”

Redactievoorzitter Jacco Pekelder: “Wij zijn erg enthousiast over dit moedige initiatief van AUP. TvG en AUP hebben al langer ideeën uitgewisseld over open access en dat we het nu ook zien gebeuren geeft ons veel vertrouwen in de toekomst van het tijdschrift. In de huidige, vaak onzekere academische context is het prettig om de steun van de uitgever te hebben. Het is nu onze hoop dat universiteiten, bibliotheken en lezers hun steun zullen blijven geven aan ons en de Nederlandstalige historici die wij met het tijdschrift bedienen.”

Neem een duik in de laatste jaargangen! Deze zijn te vinden via https://www.ingentaconnect.com/content/aup/tg/.