Uitnodiging Museumsymposium, 17 november 2024 in Het Scheepvaartmuseum

Namens de directie van Het Scheepvaartmuseum en het bestuur van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum bent u van harte uitgenodigd voor de dertigste editie van het jaarlijkse Museumsymposium op vrijdagmiddag 17 november aanstaande in Het Scheepvaartmuseum.

Het symposium staat dit jaar in het teken van de nieuwe tentoonstelling Food for Thought een vogelvlucht door de wereld van ons voedsel door de lens van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen. In deze tentoonstelling gaat Van Lohuizen in foto en video op zoek naar de herkomst van ons voedsel, en de rol van Nederland en de scheepvaart in het moderne voedselsysteem. De reis leidt daarbij langs gigantische opslagloodsen en containerterminals, uitgestrekte ranches en kassen, verticale urban farms en hypermoderne slachterijen.

Tijdens het Museumsymposium gaan drie sprekers dieper in op de historische achtergronden van de productie, handel en transport van ons voedsel. Dat doen zij aan de hand van drie nu alledaagse producten die in vorige eeuwen soms de hele wereld rond werden verscheept: graan, suiker en vis.

Programma (onder voorbehoud)
13:00-14:00   inloop via Hoofdingang en mogelijkheid om Food for Thought te bekijken
14:00-14:10   welkom door Michael Huijser 
14:10-14:20   toelichting bij de tentoonstelling 
14:20-14:50   De Moedernegotie. De betekenis van de Nederlandse import van graan uit het Oostzeegebied voor de Nederlandse handel in de 17de en de 18de eeuw door Jan Willem Veluwenkamp, Rijksuniversiteit Groningen
14:50-15:00   gelegenheid voor vragen en discussie
15:00-15:30   korte theepauze
15:30-16:00   Zoete inval? Over suiker, smokkel en sluwe kooplieden door Tessa de Boer, Universiteit Leiden
16:00-16:30   Wat is er mis met vis? door Henk den Heijer, emeritus hoogleraar Zeegeschiedenis, Universiteit Leiden
16:30-16:45   gelegenheid voor vragen en discussie
16.45-18.00   borrel

Aanmelden
Wilt u aanwezig zijn bij het museumsymposium? Meld u dan vóór dinsdag 14 november a.s. aan via onderstaande button of stuur een email naar rsvp@hetscheepvaartmuseum.nl o.v.v. ‘Museumsymposium’. Introducees zijn van harte welkom. 

Met hartelijke groet,

Michael Huijser, directeur Het Scheepvaartmuseum
Ruth van Andel, voorzitter Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum