Wind in de Zeilen eindelijk compleet

Op maandag 28 september komen de twee nog ontbrekende schilderijen van de expositie Wind in de Zeilen eindelijk vanuit Engeland naar het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen. Daarmee is de langdurige bruikleen uit de collectie Inder Rieden uit Londen aan het muZEEum compleet. De schilderijen uit de collectie Inder Rieden zijn uit quarantaine en mogen de tocht over het Kanaal van Engeland naar Zeeland maken.

Het gaat om het schilderij ‘Het wegvoeren van de veroverde Unity (voorheen Eendracht) na de tocht naar Chatham’ uit 1670 van Jacob Bellevois. Dit doek toont hoe de schepen van Michiel de Ruyter de Engelse vloot vernedert in 1667. Het Engelse oorlogsschip de Unity is buitgemaakt en meteen vervangen de Nederlandse de Engelse vlaggen voor onze driekleur.

Ook het doek ‘De terugkeer in Amsterdam van de tweede expeditie naar Oost-Indië’ uit 1610 van Andries van Eertvelt zal maandag eindelijk in Vlissingen aankomen. Dit schilderij laat de triomfantelijke terugkeer van vier schepen uit Azië naar Nederland zien, in juli 1559. De spectaculaire opbrengst van de lading specerijen van deze expeditie is reden om kort na de feestelijke terugkeer van de vier schepen de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) op te richten.

Op maandag 28 september 2020 is de verscheping. Op dinsdag komt dr. Remmelt Daalder, gastconservator van de tentoonstelling Wind in de zeilen, naar Vlissingen om de schilderijen te inspecteren. Op woensdag worden de werken opgehangen en is de tentoonstelling compleet.