Maritieme cultuur
Maritime Careers: Website van historici Jelle van Lottum en Lodewijk Petram waar zij de resultaten van hun onderzoek naar zeevarenden uitlichten en hun onderzoeksmethoden toelichten.
Schatkamer van Nederland: Website met lesmateriaal over het culturele erfgoed van Nederland gericht op de bovenbouwklassen HAVO/VWO.
Spiegel der Zeilvaart: Spiegel der Zeilvaart is een tijdschrift voor eigenaars en liefhebbers van Hollandse traditionele schepen en klassieke jachten uit binnen- en buitenland.
Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten: Stichting ter bevordering van de belangstelling voor het ronde- en platbodemjacht. Bevat o.a. een uitgebreide begrippenlijst van maritieme termen.
Visserijmuseum Breskens: Naast de visserij richt dit museum zich op verscheidene maritiem-gerelateerde onderwerpen.
Koopvaardij
DeHilster.info: De website en blog van Nicolàs de Hilster verschaft informatie over diens persoonlijke collectie meetkundige- en navigatie-instrumenten, en het onderzoek dat hier naar wordt verricht.
Handelaar in slaven: Deze digitale expositie van het Zeeuws archief belicht de trans-Atlantische slavenhandel en de rol die de Middelburgse Commercie Compagnie hierin speelde.
Anders Floris Hin: Historisch onderzoek naar tuigages, zeildoek en zeilmaken, enzovoort. Gespecialiseerd op klassieke jachten, historische binnenvaart- & kustvaartuigen en zeegaande zeilschepen.
Mapped: Mapped: British, Spanish and Dutch Shipping 1750-1800: In deze blogpost zijn scheepvaartroutes uit het CLIWOC project zichtbaar gemaakt.
Slavenhandel van MCC-schip De Eenigheid: De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) hield zich tussen 1732-1802 voornamelijk bezig met de trans-Atlantische slavenhandel. Onderwijswebsite.
Trans-Atlantic Slave Trade Database: Database met gegevens over ca. 36.000 slavenreizen uit de 16e tot en met de 19e eeuw, waarbij meer dan 10 miljoen Afrikaanse slaven naar het Amerikaanse continent werden verscheept.
Warshipsresearch: Blog gericht op de maritieme geschiedenis vanaf de vijftiende eeuw, onder andere over de Nederlandse koopvaardij en marine.
Marine
Koninklijke Marine: De Koninklijke Marine zet zich met vloot en mariniers wereldwijd in voor veiligheid op en vanuit zee.
Laatste reis van de Mars: Onderzoek naar het Rotterdamse oorlogsschip Mars. Het schip, onder commando van schout-bij-nacht Willem Crul, maakte in 1780-1781 een intrigerende missie naar Sint Eustatius.
Warshipsresearch: Blog gericht op de maritieme geschiedenis vanaf de vijftiende eeuw, onder andere over de Nederlandse koopvaardij en marine.
Visserij
Genealogische database Amelander Historie: Deze database bevat ruim 15.000 namen van bewoners van Ameland uit de 18de tot de 20e eeuw. Gelet op de grote rol van de visserij in de lokale economie is deze database van belang in deze categorie.
Binnenvaart
PSDnet.nl: Website over de geschiedenis van de Provinciale Stoombootdiensten Zeeland, die tot 2003 veerverbindingen binnen de provincie onderhield.
Schepen & Schippers van Bergen op Zoom: De website Schepen & Schippers van Bergen op Zoom geeft informatie over de ontwikkelingen in de scheepvaart tussen 1812 en 1940 in Bergen op Zoom, maar laat ook de bredere ontwikkeling van de Nederlandse binnenvaart in deze periode in het algemeen zien.
Buitenland
Algemeen Rijksarchief (NIEUW): Hoofdzetel te Brussel van het Belgische nationale archief.
Australian National Maritime Museum: Het ANMM in Sydney richt zich op de maritieme geschiedenis van Australië.
British Museum: Het British Museum in Londen is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk.
BritishNavalHistory.com: Deze website vormt een platform voor maritiem historici en bevat literatuur van vakgenoten, links naar organisaties die zich bezighouden met maritieme geschiedenis en blogs. Hierbij komen ook aspecten van de Nederlandse maritieme geschiedenis aan bod.
Curaçao Maritime Museum: Het museum richt zich op meer dan 500 jaar maritieme geschiedenis van Curaçao.
Europäisches Hansemuseum: Gevestigd in Lübeck laat het Europäisches Hansemuseum de 600 jaar geschiedenis van de Hanzesteden zien.
Getty Provenance Index Databases: Deze databases van het Getty Research Institute in Los Angeles bevatten onder meer Nederlandse archiefinventarissen en verkoopcatalogi die informatie verschaffen over kunst uit privécollecties en de verkoop van kunst in de 16e tot en met de 19e eeuw.
The Hakluyt Society: De Hakluyt Society in Londen stamt uit 1846 en publiceert wetenschappelijke uitgaven van historische reisverhalen of -verslagen. Onder de gepubliceerde edities bevinden zich ook diverse Nederlandse primaire bronnen.
Hansischer Geschichtsverein: Deze historische vereniging werd opgericht in 1871 met als doel om bronnen over de Hanze te verzamelen en te publiceren over de geschiedenis van het stedenverbond.
Historic Naval Ships Association (HNSA): De HNSA zet zich in voor de zichtbaarheid en het behoud van de historische oorlogsschepen die deel uitmaken van haar internationale vloot.
Lloyd’s Register Foundation’s Heritage Centre: Een maritieme classificatiemaatschappij met een specialisatie in scheepsplannen en onderzoeksrapporten.
Museum aan de Stroom: Het MAS verzamelt de sporen van uitwisseling over de haven van Antwerpen en de historische verbondenheid van Antwerpen met de wereld.
National Gallery: De National Gallery in Londen huisvest de nationale collectie West-Europese schilderkunst uit de 13e tot en met de 19e eeuw.
National Library of Scotland – Maps (NIEUW): Pagina met duizenden historische kaarten van zowel Schotland als andere landen.
National Monuments Service: Wreck Viewer: Op deze website zijn de scheepswrakken uit de Wreck Inventory of Ireland Database in kaart gebracht.
NAVIGO (NIEUW): Website van het Belgische Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke.
Office of Coast Survey’s Wreck and Obstruction Database: Database van de Office of Coast Survey in de VS, met informatie over scheepswrakken binnen de Amerikaanse territoriale wateren.
Prizepapers.de: De Prize Papers bestaan uit documenten die in de jaren 1652-1815 door Britse kaapvaarders op buitenlandse schepen werden veroverd. Prizepapers.de betreft een Duits project van de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg dat zich richt op de ontsluiting en het behoud van de Prize Papers door middel van digitalisering.
Royal Museums Greenwich: De Royal Museums in het Engelse Greenwich bestaan uit het National Maritime Museum, het Royal Observatory, de historische klipper Cutty Sark en de kunstgalerie in Queen’s House.
The Society for Nautical Research: The Society for Nautical Research stimuleert onderzoek naar maritieme geschiedenis en maritiem erfgoed. Daarnaast is de Society uitgever van The Mariner’s Mirror, het belangrijkste internationale tijdschrift over maritieme geschiedenis.
UK National Archives: The National Archives is het officiële archief van de regering van het Verenigd Koninkrijk en herbergt bronnen die meer dan duizend jaar geschiedenis omvatten. Ook de Prize Papers maken deel uit van de collectie van het archief.
Vancouver Maritime Museum: Het Vancouver Maritime Museum vertelt de maritieme geschiedenis van de Pacific Northwest en het Noordpoolgebied.
WA Maritime Museum: Het WA Maritime Museum in Fremantle maakt deel uit van het Western Australian Museum en focust zich op de relatie van West-Australië met de Indische Oceaan.
Wreck Inventory of Ireland Database: Een database met ca. 15.000 scheepswrakken uit de Ierse wateren.