Gedenkkapel Slag in Javazee

Schermafbeelding 2017-06-12 om 10.35.29

Sinds juni 2017 is in het Marinemuseum te Den Helder de tentoonstelling ‘Zeeslag!’ te zien. In deze expositie staan twee zeeslagen centraal die een belangrijke plaats innemen in het Nederlandse maritieme verleden: de Tocht naar Chatham (1667) en de Slag in de Javazee (1942). Aan beide zeeslagen wordt in 2017 uitgebreid aandacht besteed met uiteenlopende activiteiten. De Slag in de Javazee is daarnaast ook weer actueel omdat eind 2016 aan het licht kwam dat de wrakken van de gezonken Nederlandse oorlogsschepen zich niet meer op de bodem van de Javazee bevinden.

In het deel van de tentoonstelling over de Slag in de Javazee wordt stilgestaan bij deze gebeurtenis, waarbij 918 opvarenden van de Nederlandse kruisers Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. Kortenaer sneuvelden. Er zijn verschillende voorwerpen uit de wrakken van De Ruyter en de Java te bezichtigen, en daarnaast speelt de scheepsbel van De Ruyter een centrale rol in de expositie.

Ieder half uur worden met het luiden van deze scheepsbel de 918 omgekomen opvarenden herdacht. Deze herdenking vindt niet alleen plaats in de fysieke tentoonstelling, maar ook digitaal op de website ‘918 keer herdacht’. Hier wordt elk half uur stilgestaan bij een andere opvarende. Tevens is het mogelijk om te zoeken op de naam van een opvarende.

Via deze link komt u bij de gedenkkapel op 918 keer herdacht.

De gegevens op de website zijn afkomstig van de Oorlogsgravenstichting.