Koopvaardij in Tweede Wereldoorlog

Over de inzet van de Nederlandse Koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vele verhalen te vertellen. Op deze pagina vindt u informatie over diverse aspecten van dit onderwerp.

Expositie

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog ontvingen meerdere schepen de onderscheiding ‘Koninklijke Vermelding bij Dagorder’. Deze op 16 december 1947 te Amsterdam door Koningin Willhelmina ingestelde decoratie diende ter beloning van uitstekende daden tijdens het conflict en werd mede ondertekend door de Minister van Marine a.i., de Minister van Verkeer en Waterstaat en de Minister van Binnenlandse Zaken. Vanaf 1948 werd voor elk schip een messing plaquette geproduceerd waarop het verhaal van de inzet van de bemanning was vastgelegd.

Tijdens de Nederlandse Veteranendag op 25 juni 2022 werden deze achterliggende verhalen van de schepen Aagtekerk, Frans Hals, Kampar, Mijdrecht, Ondina en Polydorus geëxposeerd. Op forex-platen werden afbeeldingen van de uitgereikte plaquettes getoond met foto’s van de desbetreffende schepen. Hierbij moest helaas een uitzondering worden gemaakt voor de Polydorus, omdat deze plaquette in de loop der tijd verdwenen is.

De onderstaande expositie is tot stand gekomen door Willem Geluk, met medewerking van Marcel Kroon (MMR), Inga Severs-Both (NVD) en het Ministerie van Defensie. Meer lezen? Kijkt u dan vooral naar de blogs die Willem Geluk eerder over dit onderwerp schreef: