Filmmateriaal


Huygens ING – KNAW
Logo LVBHB
Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig
Thumbnail_maritiem_museum
Maritiem Museum Rotterdam
Thumbnail_NBM
Nationaal Baggermuseum
Thumbnail_NIMH
Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Thumbnail_RCE
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Thumbnail_SMF
Samenwerkende Maritieme Fondsen

Het Scheepvaartmuseum
banner
Sonttolregisters Online
Logo ZMM
Zeeuws maritiem muZEEum
Thumbnail_ZZME
Zuiderzeemuseum
  • Voor het Huygens Instituut heeft Tom Quist een virtuele tentoonstelling gemaakt over het in 1740 gezonken VOC-schip de Rooswijk. Kijk hier voor een overzicht van filmmateriaal over de Rooswijk en de tentoonstelling.
  • 2DOC is de website waarop alle NPO documentaires te bekijken zijn. 2DOC en de NPO zijn geen deelnemer aan het Maritiem Portal, maar hebben wel een groot aantal online beschikbare documentaires met een maritiem historisch thema. Kijk hier voor een selectie.
  • Het bovenstaande geldt ook voor het televisieprogramma Andere Tijden. Hoewel het geen deelnemer is aan het Maritiem Portal, heeft het in haar geschiedenis wel een groot aantal uitzendingen gemaakt met een maritiem historisch thema. Kijk hier voor een selectie.
  • Kijk hier voor een selectie van divers filmmateriaal met een maritiem historisch thema.
  • Het Maritiem Museum Rotterdam gaat de dialoog aan met museumbezoekers en experts over het tentoonstellen van collectie met een koloniaal verleden. Daarom hield het museum op 26 november 2020 een online dialoogmiddag en vroeg bezoekers om hun mening. Een panel bestaande uit diverse deskundigen onder leiding van schrijver Abdelkader Benali discussieerde over het tentoonstellen van kunst die de zeevarende geschiedenis toont in volle glorie, in de wetenschap dat deze periode een sterke schaduwkant heeft.
  • Het Scheepvaartmuseum biedt een aantal minicolleges en podcasts aan:
    Republiek aan zee; Strijd om het ijs en Rijzend water; MS Oranje. Koers verlegd; Blaeu’s wereld in kaart