Links 1100-1600

Schermafbeelding 2017-03-06 om 15.53.58

Maritieme cultuur
Schatkamer van Nederland (NIEUW): Website met lesmateriaal over het culturele erfgoed van Nederland gericht op de bovenbouwklassen HAVO/VWO.

Koopvaardij
DeHilster.info: De website en blog van Nicolàs de Hilster verschaft informatie over diens persoonlijke collectie meetkundige- en navigatie-instrumenten, en het onderzoek dat hier naar wordt verricht.
Dutch Revolt: Deze website van de Universiteit Leiden bevat informatie over de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) in de Nederlanden.
Handelaar in slaven: Deze digitale expositie van het Zeeuws archief belicht de trans-Atlantische slavenhandel en de rol die de Middelburgse Commercie Compagnie hierin speelde.
Stichting Expeditieschip Willem Barentsz (NIEUW): Deze stichting is de drijvende kracht achter de reconstructie van het expeditieschip van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (1550-1597) in de zeehaven van Harlingen. Op de website is o.a. informatie te vinden over Willem Barentsz.
Trans-Atlantic Slave Trade Database: Database met gegevens over ca. 36.000 slavenreizen uit de 16e tot en met de 19e eeuw, waarbij meer dan 10 miljoen Afrikaanse slaven naar het Amerikaanse continent werden verscheept.
Warshipsresearch: Blog gericht op de maritieme geschiedenis vanaf de vijftiende eeuw, onder andere over de Nederlandse koopvaardij en marine.

Marine
Dutch Revolt: Deze website van de Universiteit Leiden bevat informatie over de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) in de Nederlanden.
Warshipsresearch: Blog gericht op de maritieme geschiedenis vanaf de vijftiende eeuw, onder andere over de Nederlandse koopvaardij en marine.

Visserij
Aan links over de visserij in de periode 1100-1600 wordt gewerkt. Weet u een link die in dit overzicht past? Neem dan contact met ons op.

Binnenvaart
Aan links over de binnenvaart in de periode 1100-1600 wordt gewerkt. Weet u een link die in dit overzicht past? Neem dan contact met ons op.

Buitenland
British Museum: Het British Museum in Londen is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk.
Curaçao Maritime Museum: Het museum richt zich op meer dan 500 jaar maritieme geschiedenis van Curaçao.
Europäisches Hansemuseum: Gevestigd in Lübeck laat het Europäisches Hansemuseum de 600 jaar geschiedenis van de Hanzesteden zien.
The Hakluyt Society: De Hakluyt Society in Londen stamt uit 1846 en publiceert wetenschappelijke uitgaven van historische reisverhalen of -verslagen. Onder de gepubliceerde edities bevinden zich ook diverse Nederlandse primaire bronnen.
Hansischer Geschichtsverein: Deze historische vereniging werd opgericht in 1871 met als doel om bronnen over de Hanze te verzamelen en te publiceren over de geschiedenis van het stedenverbond.
The Montias Database: Database met gegevens over boedelinventarissen van 17e-eeuwse Amsterdammers over de periode 1597-1681.
Museum aan de Stroom: Het MAS verzamelt de sporen van uitwisseling over de haven van Antwerpen en de historische verbondenheid van Antwerpen met de wereld.
National Gallery: De National Gallery in Londen huisvest de nationale collectie West-Europese schilderkunst uit de 13e tot en met de 19e eeuw.
National Monuments Service: Wreck Viewer: Op deze website zijn de scheepswrakken uit de Wreck Inventory of Ireland Database in kaart gebracht.
Office of Coast Survey’s Wreck and Obstruction Database: Database van de Office of Coast Survey in de VS, met informatie over scheepswrakken binnen de Amerikaanse territoriale wateren.
Prizepapers.de: De Prize Papers bestaan uit documenten die in de jaren 1652-1815 door Britse kaapvaarders op buitenlandse schepen werden veroverd. Prizepapers.de betreft een Duits project van de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg dat zich richt op de ontsluiting en het behoud van de Prize Papers door middel van digitalisering.
Royal Museums Greenwich: De Royal Museums in het Engelse Greenwich bestaan uit het National Maritime Museum, het Royal Observatory, de historische klipper Cutty Sark en de kunstgalerie in Queen’s House.
The Society for Nautical Research: The Society for Nautical Research stimuleert onderzoek naar maritieme geschiedenis en maritiem erfgoed. Daarnaast is de Society uitgever van The Mariner’s Mirror, het belangrijkste internationale tijdschrift over maritieme geschiedenis.
UK National Archives: The National Archives is het officiële archief van de regering van het Verenigd Koninkrijk en herbergt bronnen die meer dan duizend jaar geschiedenis omvatten. Ook de Prize Papers maken deel uit van de collectie van het archief.
Vancouver Maritime Museum: Het Vancouver Maritime Museum vertelt de maritieme geschiedenis van de Pacific Northwest en het Noordpoolgebied.
Wreck Inventory of Ireland Database: Een database met ca. 15.000 scheepswrakken uit de Ierse wateren.