Studio Louter maakt in samenwerking met het Huygens ING een augmented reality experience over de VOC. De installatie maakt het mogelijk om op basis van online beschikbare bronnen antwoorden te krijgen op prangende en complexe erfgoedvragen over ons VOC verleden.
Studio Louter en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis bouwen in de komende maanden de installatie Zij voeren mee met de VOC, een publieksvriendelijke ontsluiting van bestaande online datasets over de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Dit is mogelijk dankzij een onlangs toegekende subsidie van bijna € 100.000,- van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Antwoord op complexe erfgoedvragen
De installatie wordt een interactieve publieksvriendelijke big-data experience. Door middel van augmented reality op een iPad kunnen bezoekers letterlijk vragen stellen aan de honderdduizenden opvarenden van de VOC-schepen. Om de antwoorden te vinden, worden bezoekers meegenomen op een reis door data van honderdduizenden opvarenden van de VOC-schepen en gegevens over de ladingen die door deze schepen werden vervoerd. De applicatie laat zo een divers publiek ervaren hoe online beschikbare bronnen ons in staat stellen om antwoorden te krijgen op prangende en complexe erfgoedvragen.
Tijdens de digitale reis worden de gebruikers bijgestaan door experts die een breed scala aan opinies over het VOC-debat vertegenwoordigen. Experts die hun medewerking verlenen, zijn o.a. Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden), Sri Margana (Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta, Indonesië), Suze Zijlstra (Universiteit Leiden) en Henk den Heijer (emeritus hoogleraar Universiteit Leiden). Vervolgens kunnen bezoekers proberen zelf antwoorden te vinden op hun eigen vragen. Zo worden zij aangespoord om te reflecteren op een van de meest bejubelde, beruchte en identiteitsvormende episodes uit onze geschiedenis.
Visitorexperience in Het Scheepvaartmuseum
De augmented reality data experience Zij voeren mee met de VOC zal na de lancering bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam langs meerdere musea en andere instellingen reizen. Het zal bijvoorbeeld te zien zijn in het Oost-Indisch Huis van de Universiteit van Amsterdam. De online datasets over de VOC zijn door het Netwerk Maritieme Bronnen samengebracht. Voor dit project ontvingen Studio Louter en Huygens ING eerder een ontwikkelbudget van € 24.960.