Voor Herengracht 502 onderzocht Leo Balai de geschiedenis van de bewoners van dit ‘stadspaleis’ aan de Herengracht, voordat het pand door schenking eigendom werd van de gemeente Amsterdam. Van de eerste bewoner Paulus Godin, die fortuin maakte in de slavenhandel, tot Cornelis van Aalst, een van de machtigste mensen van zijn tijd. Het boek wordt op vrijdag 25 juni gepresenteerd aan de huidige bewoner, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema.
Vanaf de bouw in 1672 tot aan 1926 woonden er mensen die de belangen van de eigen familie als leidraad namen bij al hun beslissingen. Via de opeenvolgende bewoners stuitte Balai op verhalen van slavernij en onderdrukking in het Atlantische gebied, en over schokkende feiten van misdragingen van Nederlanders in het Aziatische gebied, met name in voormalig Nederlands-Indië. Maar wat ook opvalt in de beschreven periode is de belangrijke invloed en bijdrage van vluchtelingen en immigranten uit de zuidelijke Nederlanden, vooral Antwerpen, op de ontwikkeling van de stad.
Het pand Herengracht 502 werd in september 1926 door de president van de Nederlandse Handel Maatschappij (NHM) aan de stad geschonken. Sinds 1927 is het de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam.
Meer informatie