Foto Gwenn Smit
Op vrijdag 15 december vond in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de aftrap plaats van een bijzonder project. In 2017 resp. 2018 vieren de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum en het Zuiderzeemuseum hun zeventig jarig bestaan. In 2018 is het bovendien 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet werd aangenomen.Om dit te vieren wordt de komende twee jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar de sociaaleconomische en cultuur-historische ontwikkelingen in het Zuiderzeegebied van 1932 tot heden. De bekende historicus, journalist en schrijver van o.a. de bestseller Het nieuwe land, Eva Vriend, voert het onderzoek uit.
Het bijzondere aan het project is dat Eva Vriend de bewoners van het IJsselmeergebied actief betrekt bij haar onderzoek. In samenwerking met het Zuiderzeemuseum organiseert zij speciale vertelavonden. Bewoners kunnen hier hun eigen geschiedenis delen. Ze kunnen ook terecht op het platform www.mijnzuiderzee.nl. Scholen uit de regio zullen eveneens helpen verhalen te verzamelen.
Uiteindelijk resulteert het onderzoek in een boek dat naar verwachting in 2020 verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact. Het museum, de Vrienden van het Zuiderzeemuseum, het Van Heemstra-Meybaum fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Waterschap Zuiderzeeland financieren het project.
Op de foto van links naar rechts:
Fokelien Renckens-Stenneberg (bestuurslid ver.Vrienden), Stephan Warnik (Directeur Zuiderzeemuseum), Eva Vriend, Riet Rijs (penningmeester ver. Vrienden), Hendrik Boland (secretaris ver. Vrienden) en Kees Hendriks (Hoofd Collectie en Informatie).
In mei 1947 werd de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum opgericht. Zij was de drijvende kracht achter de oprichting van het Zuiderzeemuseum dat een jaar later haar deuren opende. De vereniging is in de afgelopen decennia flink gegroeid en heeft inmiddels ruim 1200 leden. De leden van de vereniging zijn mensen die het museum een warm hart toedragen en het museum regelmatig bezoeken. Door de jaren heen kocht de vereniging bijzondere stukken aan en liet ze verschillende publicaties maken, mede dankzij financiële bijdragen van het Van Heemstra Meybaumfonds. Het onderzoek van Eva Vriend is een nieuwe toevoeging aan de collectie van de Vrienden.
Bestsellerauteur Eva Vriend over het project:
‘Het lijkt ons een mooie manier om de bewoners van het Zuiderzeegebied in dit jubileumjaar 2018 te betrekken bij de geschiedschrijving over hun gebied. Het jubileumjaar staat stil bij de grootsheid van het Zuiderzeeproject van toen. Maar wat is er eigenlijk sindsdien gebeurd? Die onderzoeksvraag gaat óver de bewoners, en daarom wil ik deze vraag zo veel mogelijk mét de bewoners beantwoorden.’
De Vrienden van het Zuiderzeemuseum
In mei 1947 werd de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum opgericht. Zij was de drijvende kracht achter de oprichting van het Zuiderzeemuseum dat een jaar later haar deuren opende. Nog steeds staat in de missie van de Vereniging dat haar voornaamste doel is aandacht te geven aan de cultuurhistorie van het Zuiderzeegebied door het leveren van een bijdrage aan het draagvlak voor het Zuiderzeemuseum, door de leden met elkaar en met het museum te verbinden en door het museum te steunen in woord en daad. Leden van de vereniging zijn dan ook in de eerste plaats lid van de vereniging omdat zij het Zuiderzeemuseum een warm hart toedragen. De vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum heeft de culturele ANBI-status.
Eva Vriend
Eva Vriend (1973) groeide op als boerendochter in de Noordoostpolder. Als kind wilde ze de boerderij van haar vader overnemen, maar ze werd historica en journalist. In 2013 publiceerde zij haar eerste boek Het nieuwe land, over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Haar tweede boek De helpende hand gaat over de geschiedenis van de thuiszorg. Hiervoor ontving Vriend een debutantenbeurs van het Letterenfonds. Het nieuwe land haalde de shortlist van de MJ Brusseprijs voor het beste journalistieke boek en de longlist van de Libris Geschiedenisprijs.
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.
In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.