NU ONLINE: virtuele tentoonstelling over het VOC-schip Rooswijk

afbeelding rooswijk   JPF_5490   Schoen

Vanaf 18 juni 2018 is de door het Huygens ING ontwikkelde virtuele tentoonstelling over het VOC-schip Rooswijk live. In de tentoonstelling lees je het verhaal over het schip dat in 1740 voor de Engelse kust met man en muis verging. Hier vindt u de virtuele tentoonstelling. In 2016 blijkt uit een verkenning van het wrak van de Rooswijk door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) dat de overblijfselen worden bedreigd door erosie en schatgravers. In 2017 start daarom het project #Rooswijk1740, waarin de RCE samen met de Engelse erfgoedorganisatie Historic England en diverse andere partners een grootschalige archeologische expeditie organiseert. Tegelijkertijd vindt in opdracht van de RCE historisch onderzoek plaats naar de lading en bemanning van het schip, dat door het IISG en twee genealogen wordt uitgevoerd. Van 18 juni tot 15 augustus 2018 gaat een team van maritiem archeologen de vindplaats van het VOC-schip de Rooswijk verder onderzoeken en opgraven.

Virtuele tentoonstelling

In opdracht van de RCE ontwikkelde het Huygens ING de virtuele tentoonstelling Rooswijk. Hierin staat het verhaal van het schip en de opvarenden centraal en maak je kennis met de archeologische vondsten die het project #Rooswijk1740 tot nog toe heeft opgeleverd. Het archeologisch en historisch onderzoek levert ons steeds meer nieuwe informatie over wat er in januari 1740 gebeurde met het schip dat verging voor de kust van Engeland. Niet alleen over het schip, maar ook over het leven van de mensen aan boord, hoe het was om te werken voor de VOC en welke handel werd gedreven. De tentoonstelling legt een link tussen het historische en archeologische onderzoek naar het VOC-schip. Zo laat bijvoorbeeld de vondst van zilveren munten zien dat de bemanningsleden zilver smokkelden aan boord van het schip om daar winst mee te behalen in Azië. Hoewel dit officieel verboden was door de VOC, toont de vondst een andere praktijk aan.

Colofon

Het verhaal van de Rooswijk, zoals nu te zien in de tentoonstelling, is voor een belangrijk deel gebaseerd op historisch onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en genealogen dat binnen het #Rooswijk1740 project wordt uitgevoerd. Dat onderzoek richt zich naast de lading vooral op de bemanning en hun smokkelhandel. Ook is in de tentoonstelling gebruik gemaakt van foto’s van eerdere vondsten uit het wrak, die in het kader van het project #Rooswijk1740 door het Zeeuws maritiem muZEEum zijn gemaakt en beschikbaar gesteld. Christiaan van Bochove (Radboud Universiteit) schreef een bijdrage over één van de opvarenden.

De tentoonstelling over de Rooswijk maakt deel uit van het Maritiem Portal van Nederland, een groeiend online kenniscentrum over het Nederlandse maritieme verleden dat wordt gehost door het Huygens ING.

Teksten: Tom Quist (Huygens ING – KNAW).
Design: Bas Doppen (KNAW Humanities Cluster).
Projectbegeleiding: Jelle van Lottum (Huygens ING – KNAW).
Contact: Tom Quist.

Hier vindt u de viruele tentoonstelling