Blog: Onderzoek naar Maritiem Vermisten

De in 2023 opgerichte Stichting Onderzoek Maritiem Vermisten heeft in 2024 op de Noordzee de posities van de volgende kotters gevonden: HD108, UK154, UK58, SD6, TX26, KW37 en KW103. Als gevolg van het vergaan van deze zeven schepen waren tientallen bemanningsleden vermist. Op verzoek van de nabestaanden gaat de Stichting op zoek. Tijdens de zoektocht onderhoudt de Stichting contact met de naasten over de vorderingen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het langjarig onderdrukken van leed dat veroorzaakt wordt door onbekendheid met het lot van vermiste naasten tot diepgewortelde trauma’s kan leiden. Het is hartverscheurend en -verwarmend zoals de onderdrukte emoties bovenkomen wanneer de families en nabestaanden van de positie van het wrak waarmee hun dierbaren ten onder gingen op de hoogte gebracht worden en nu het trauma van onbekende vermissing beter kunnen verwerken.

Tegenwoordig wordt het berustende gezegde van vroeger: “De zee geeft en de zee neemt” over het vergaan van schepen met hun bemanning niet meer als vanzelfsprekend geacht. Vissersschepen die met netten over de zeebodem vissen hebben door de moderne plaatsbepalingsmogelijkheden zoals vroeger Decca en tegenwoordig GPS een enorme database van posities opgebouwd waar zij met hun netten zijn vastgelopen. Vaak resulteerde dit in veel schade aan hun netten en gevaarlijke situaties om de vistuigen weer los te krijgen.

De identiteit van de wrakken of andere obstakels waaraan zij vastliepen kan echter met de visopsporingsapparatuur aan boord niet bepaald worden. Door de ontwikkeling van AIS, GPS, sidescan sonartechnieken en onderwatercamera’s is er nu een betere mogelijkheid om op zee vermiste schepen en personen op te sporen of in ieder geval uit te zoeken wat en waar er iets gebeurd is.

Om de positie van schepen die vroeger zijn vergaan te bepalen, moet uit de enorme hoeveelheid obstakels die de visserij op de zeebodem gevonden heeft door middel van onderzoek in archieven en verslagen van scheepsongelukken een gebied worden bepaald waar een betreffend schip kan zijn vergaan. Het aantal objecten in dit gebied volgens de database kan nauwkeuriger met bijvoorbeeld jaartallen, sidescan sonar, multibeam echolood en/of de goedkopere chirptechnieken onderzocht worden. Dat zijn moderne onderwater technieken waardoor je een goed beeld krijgt van wrakken onderwater. De database wordt constant bijgewerkt. Dat werk wordt gedaan door de periplus groep in Amsterdam, waarmee de Stichting Vermisten samenwerkt.

Vervolgens kan er dan een selectie gemaakt worden van objecten die vermiste schepen kunnen zijn en die eigenlijk alleen door duikers met onderwateropnamen nader geïdentificeerd kunnen worden. Zo zijn de bovengenoemde schepen gevonden en geïdentificeerd en hoopt de stichting hiermee meer vergane schepen te lokaliseren en te identificeren.

Aan de begrijpelijke vraag of de Stichting ook de mogelijke stoffelijke resten kan vinden en bergen kan met de huidige wetgeving niet voldaan worden. Het eventueel vinden van stoffelijke resten zal aan de betreffende autoriteiten gemeld worden.

In dit stadium van de jonge stichting zijn eigenlijk alleen dossiers van vissersschepen onderzocht. Er zijn al wel onder andere een onbekend kunststof jacht en oude onbekende stoomschepen en coasters gevonden. De stichting is nog in haar ontwikkelfase en concentreert zich op het opbouwen van een database en het aangaan van relaties met officiële instanties zoals de kustwacht, hydrografische dienst, Rijkswaterstaat, politie, reddingsmaatschappijen, duikclubs en surveyfirma’s. Aangezien de stichting geheel van giften afhankelijk is, zullen er van haar werk documentaires gemaakt worden voor een groter publiek en betrokken bedrijfstakken. Dit gebeurt in de hoop dat met een ruimer budget ook andere maritiem vermisten gelokaliseerd kunnen worden opdat hun familie en bekenden het lot met minder trauma’s kunnen verwerken.

Biografie

Cees Meeldijk is visserman, historicus en politicus.

Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten
Contactgegevens:
Wanmolen 26
1771 PH Wieringerwerf
Telefoon: 06 50 478 457
Email: info@stichting-omv.nl