Maritiem Museum biedt podium aan zeemigratie verhalen: de ervaringen en identiteit van de tweede en derde generatie Kaapverdianen in Rotterdam. Daarover gaat de pop-up expositie ‘Po di Terra’ die vanaf vrijdag 28 juli tot/met 3 september te zien is in museumschip Geertruida, bij het Maritiem Museum Rotterdam. In de tentoonstelling komen fotografie, woordkunst en muziek samen om een diepgaand en inspirerend beeld te schetsen van de impact van zeemigratie en de banden met het moederland.
Dit project is gecureerd door Cult North en presenteert jongeren met een Kaapverdische achtergrond uit Rotterdam. Cult North richt zich op kunsteducatie en passie-ontwikkeling van jonge autodidacte makers uit Rotterdam. In de expositie hangt het werk van getalenteerde kunstenaars die de Kaapverdische gemeenschap en haar erfgoed eren. Po Di Terra betekent “Stok van aarde”. Het staat voor “Strijder van het Land”.
Schrijver en spoken word-artiest Kenny Gomes neemt je mee in zijn persoonlijke zoektocht naar zijn identiteit en roots. Fotografe Kelly do Monte legt door haar lens de diversiteit en kracht van verschillende generaties Kaapverdianen vast. Joelson Tavares heeft unieke audioverhalen verzameld binnen de gemeenschap. Emery dos Santos heeft São João vastgelegd, het oudste multiculturele festival van Rotterdam. Zo ontstaat een levendig en meeslepend beeld van de Kaapverdische ervaring in Rotterdam.
“Het Maritiem Museum wil een podium van heel de stad zijn”, zegt Siuli Ko, programmeur bij het Maritiem Museum. “Het is belangrijk voor ons om jonge makers te faciliteren en onze kennis als maritiem instituut te verbinden met de verschillende belevingswerelden in de stad.” Dat dit geen eenmalig project is blijkt uit het feit dat in oktober de tentoonstelling ‘Verankerd?!’ opent in het museum. “Deze tentoonstelling laat de verhalen zien van jonge makers van diverse afkomsten en is gemaakt door de makers in co-creatie met het museum”, zegt Ko.
‘Po di Terra’ is te zien in de museumhaven van het Maritiem Museum tot en met 3 september en is gratis toegankelijk.