Water verbindt werelden. Met dit nieuwe motto zal Het Scheepvaartmuseum twee nieuwe vaste presentaties openen op 10 mei. De nadruk zal in de toekomst komen te liggen op collectie, onderzoek en het gebouw. In Hoofdgalerij: Republiek aan Zee zal en Cartografie & Curiosa zullen beide punten sterk naar voren komen.
In de nieuwe Hoofdgalerij wordt de bezoeker aan de hand van vijftig topstukken uit de eigen collectie meegenomen door het verhaal van de Nederlandse Republiek. Groei, bloei en neergang gedurende de 17e en 18e eeuw waarin vanuit Amsterdam de wereld werd ontdekt en deze ook de weg naar de stad zelf wist te vinden. Het water heeft een belangrijke rol gespeeld in het vormen van de geschiedenis van Nederland en de plaats van ons land in de wereld.
Het Scheepvaartmuseum heeft een indrukwekkende collectie kaarten van Amsterdamse kaartenmakers. De bezoeker maakt hiermee een reis langs verschillende landen die een rol van betekenis hebben gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Hoe vond men zijn weg op zee en hoe bepaalden de reizen het wereldbeeld? Hiernaast kunnen bezoekers prachtige objecten bewonderen die via de lange reizen in Amsterdam belandden.
De succesverhalen van de Gouden Eeuw hadden echter ook een keerzijde. Het Scheepvaartmuseum laat in de nieuwe presentaties ook de koloniale overheersing, het geweld en de slavernij zien. Met steun van het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt verwierf het museum een portret van Admiraal Cornelis Tromp door Ferdinand Bol en een sculptuur van Chinees famille noire porselein. Met deze objecten wordt de nodige nuance aangebracht bij de maritieme geschiedenis.
Tenslotte zal in de toekomst ook het monumentale pand uit 1656 beter zichtbaar zijn. Na het gebruik als ’s Lands Zeemagazijn, het pakhuis voor de Admiraliteit van Amsterdam, bleef het in gebruik als Magazijn der Marine tot de jaren ’70 van de vorige eeuw. Hierna kreeg het de huidige bestemming als Het Scheepvaartmuseum. Vanuit de nieuwe Hoofdgalerij heeft de bezoeker goed zicht op het VOC-schip Amsterdam en het nabijgelegen Marineterrein.
Kijk voor meer informatie over de nieuwe presentaties en het pand op de website van Het Scheepvaartmuseum.