Marhisdata en De Lijn

SS Rotterdam.

De Stichting Maritiem Historische Databank, kortweg MARHISDATA genoemd, bestaat in 2025 alweer 20 jaar en is niet meer weg te denken als een betrouwbare bron van gegevens en afbeeldingen van duizenden Nederlandse zeeschepen. Na jarenlange voorbereiding werd de databank als stichting in mei 2005 opgericht door een groep enthousiaste scheepvaartdocumentalisten. Doelstelling was en is om privéverzamelingen met gegevens en afbeeldingen over Nederlandse koopvaardijschepen te bundelen en digitaal in een database vast te leggen, zodat deze bewaard blijven en beschikbaar zijn voor derden.

In eerste instantie ging het om de periode vanaf het jaar 1813. Vanuit dit vertrekpunt wilde men op verantwoorde wijze de historische gegevens met betrekking tot alle onder de vlag van de Noordelijke- en Zuidelijke Nederlanden en de (voormalige) overzeese koloniën in de vaart gebrachte koopvaardijschepen bijeenbrengen, vastleggen en beheren. In deze database zijn op dit moment 17.224 schepen (ID-nummers), 70.191 foto’s/afbeeldingen, 14.500 biografieën van gezagvoerders (19e eeuw), 3.500 zeebrieven en 154.070 kroniekberichten uit de dagbladen te raadplegen. Deze maritieme databank wordt onderhouden door een groep vrijwilligers

Beeldbank De Lijn
Al enige tijd zijn de scheepsdocumenten in de beeldbank van De Lijn standaard voorzien van een link naar de gegevens en het fotowerk van het betreffende schip (en gezagvoerders) in de Maritiem-Historische Databank. Andersom worden vanuit Marhisdata bezoekers op de webpagina’s over HAL schepen voor externe informatie doorgeleid naar de scheepsdocumenten in de beeldbank van De Lijn. Een kwestie van synergie en ‘win/win’. Bezoek als voorbeeld deze link naar Marhisdata.