Justinus van Nassau belicht in de Hooglandse Kerk
Op zaterdag 7 april om 15.00 uur vindt in de Hooglandse Kerk voor de Vriendenkringen van de Hooglandse en de Marekerk en voor andere belangstellenden een lezing plaats over Justinus van Nassau. Deze bastaardzoon van Willem van Oranje ligt sinds 1631 samen met zijn vrouw begraven onder een rijk gebeeldhouwde grafzerk in de Hooglandse Kerk.
De lezing wordt verzorgd door Adri van Vliet, plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en auteur van het recent verschenen boek “Bastaard van Oranje, Justinus van Nassau, Admiraal, diplomaat & gouverneur (1559- 1631)”. Van Vliet is specialist in de Nederlandse maritieme geschiedenis in de zestiende en zeventiende eeuw.
De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door het Koperkwintet van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.
Justinus van Nassau groeide op aan het hof van Willem van Oranje en studeerde als eerste Nassautelg aan de pal na het Leids Ontzet opgerichte Universiteit van Leiden.
Zowel ter land als ter zee maakte hij in de Tachtigjarige Oorlog naam in de strijd tegen de Spanjaarden. Als admiraal van Zeeland wist hij de Spaanse Armada weg te houden van de Nederlandse kust en bestreed hij de beruchte Duinkerker kapers. Daarna nam hij nam als veldheer deel aan de inname van Breda met het Turfschip en aan de Slag bij Nieuwpoort.
Later voerde hij diplomatieke missies uit naar Frankrijk en Engeland, waarna hij tot Gouverneur van Breda werd benoemd. Helaas moest hij deze stad overgeven aan de Spanjaarden. Van deze gebeurtenis maakte Velasquez een schilderij dat heden ten dage nog in het Pradomuseum in Madrid te bewonderen is. Als ambteloos burger woonde hij zijn laatste levensjaren aan de Hooigracht in Leiden, waar hij zich wijdde aan wetenschappelijke arbeid.
Koperkwintet van de Marinierskapel
Naast gezamenlijk optreden met de Marinierskapel en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers verzorgt het koperkwintet diensten en concerten, soms in aanwezigheid van leden van het Koninklijk Huis. Het koperkwintet trad de afgelopen jaren ook in het buitenland op. Het koperkwintet dat de naam voert van Michiel Adriaenszoon de Ruyter trad in 2014 op in de speelfilm over deze beroemdste Nederlandse zeeheld. Het koperkwartet zal de lezing omlijsten met composities uit de periode rond de Tachtigjarige Oorlog.
De toegang is gratis. Drankjes na afloop dienen wel afgerekend te worden.
Meer informatie:
Thijs van Leeuwen, bestuurslid Vrienden Hooglandse Kerk, 06-55740061, thijsvanleeuwen@ziggo.nl