Netwerk Maritieme Bronnen

Nederland kent een rijke maritieme traditie en instellingen beheren een schat aan maritiem erfgoed. Het Netwerk Maritieme Bronnen (NMB) wil dat erfgoed op een innovatieve manier toegankelijker maken voor een divers publiek. Dat doen we door samen te werken en de nieuwste technieken te omarmen.

De overheid heeft voor digitaal erfgoed een overkoepelde strategie ontwikkeld: de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Het NMB werkt die strategie uit voor de maritieme erfgoedsector. Vier initiatiefnemers trekken de kar: Het Scheepvaartmuseum, het Zuiderzeemuseum, het Maritiem Museum en het Huygens Instituut. Andere instellingen zijn van harte welkom om zich aan te sluiten! Het NMB vervangt op termijn de samenwerking binnen het Maritiem Portal.

Samen staan we sterker. Binnen het NMB werken we samen om onze online aanwezigheid te versterken. Dat doen we door kennis en best practices te delen.

Het NMB werkt aan een Linked Data-portaal als vervanger voor Maritiem Digitaal. Op die nieuwe website komen maritieme erfgoedcollecties uit musea, bibliotheken en archieven samen. Ook kunnen wetenschappelijke maritiem-historische datasets getoond worden. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten de instellingen zelf hun bronsystemen gereedmaken. In het netwerk kunnen we elkaar daarbij helpen.

Wilt u meer weten over Linked Data? Lees dan de blog over het NMB hier op het Maritiem Portal. Voor algemene vragen kunt u terecht bij Gerhard de Kok (Huygens Instituut).

Presentatie over Netwerk Maritieme Bronnen (4 november 2022)
Logo Netwerk Maritieme Bronnen