Het aanleggen van windparken op zee is een spectaculair deel van de werken die waterbouwers uitvoeren. Kennis van de grond en de zee hadden ze al, maar kennis over het installeren hebben ze in de afgelopen 12 jaar zelf ontwikkeld. Inmiddels zijn voor de Nederlandse kust op de Noordzee verschillende windparken in bedrijf en worden nieuwe parken gerealiseerd. Terwijl Offshore Windpark Egmond aan Zee, Prinses Amalia Windpark en Windpark Eneco Luchterduinen al operationeel zijn, is het Gemini Offshore Windpark ten noorden van Groningen nog in aanbouw.
De bouw van windparken op de Noordzee stond centraal in de expositie ‘Offshore Wind – Uitdaging op zee’, die van 8 oktober 2015 tot en met 14 maart 2016 door het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht werd georganiseerd. In de tentoonstelling was te zien hoe de oude windmolentechniek zich door de jaren heen heeft ontwikkeld tot windturbinegeneratoren. Windturbines worden steeds groter en daardoor neemt de omvang van de funderingen op zee ook toe. Met speciaal hiervoor ontworpen schepen worden de funderingen en de windmolens geplaatst.
De expositie in het Nationaal Baggermuseum toonde verder hoe de huidige energierevolutie wordt uitgevoerd. Vrijwel zeker is dat in het jaar 2020 ongeveer 10.000 mensen werkzaam zullen zijn bij Nederlandse bedrijven in Offshore Wind. Dat zijn niet alleen monteurs die werken aan de installatie en het onderhoud van de windturbines. Dat zijn ook heel veel waterbouwers die de funderingen realiseren voor deze enorme windmolens, de kabels leggen en het grind storten op de bodem van de zee.
Een impressie van de tentoonstelling is nu online te bewonderen op het Maritiem Portal. Vanwege de grootte van de bestanden kan het even duren voordat de tekst en afbeeldingen geladen zijn.
Deel II: De geschiedenis van windenergie
Deel III: Funderingen van windmolens op zee
Deel IV: Het Prinses Amaliawindpark
Deel V: Windpark Eneco Luchterduinen
Deel VI: Toekomstige windenergieprojecten op zee
De bestanden voor de expositie zijn evenals de afbeeldingen en inleidende tekst hierboven afkomstig van het Nationaal Baggermuseum.