Stoomweekend in het Zuiderzeemuseum

Schermafbeelding 2017-09-11 om 09.36.35    Schermafbeelding 2017-09-11 om 09.39.14

Op zaterdag 16 en zondag 17 september vindt het Stoomweekend plaats in het Zuiderzeemuseum. Ontdek van alles over stooktechnieken en stoommachines of vaar mee op een stoomsleepboot. Bovendien komt ’s lands oudste nog rijdende stoomlocomotief van de Museumstoomtram in Hoorn naar het buitenmuseum. Tijdens dit weekend dompelen bezoekers zich onder in het ambacht van de stoker, die ten tijde van de Zuiderzee in de stoomwasserij werkte. Kijk hier voor een impressie van het ambacht. Iedereen met de achternaam Sto(o)ker ontvangt tijdens het Stoomweekend gratis toegang tot het museum.

Oudste rijdende stoomlocomotief
Na ruim tien jaar restauratiewerkzaamheden door medewerkers van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is de oudste nog rijdende stoomlocomotief van Nederland te bewonderen in het buitenmuseum. Neem een kijkje van buiten én van binnen. Kinderen kunnen ontdekken hoe stoom ontstaat, als ze zelf aan de slag gaan met kleine stoommachientjes. Ook kunnen ze een rondje meerijden met de mini-stoomtrein.

In de stookkamer van de stoomwasserij vertelt de stoker over zijn werkzaamheden en in de droogschuur ernaast kunnen bezoekers zien hoe kleine stoommachines werden gebouwd. Natuurlijk wordt hier een aantal keer per dag ook stoom afgeblazen.

Meevaren kan dit weekend op een stoomsleepboot. Een echte stoomwals van het Nederlands Stoommuseum uit Medemblik is van dichtbij te bekijken, er draaien diverse stationaire motoren bij de stadsmuur en in het filmhuis draait een film over stoommachines.

Gratis toegang met achternaam Sto(o)ker
Tijdens het Stoomweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Sto(o)ker uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de ‘roots’ van het ambacht van de stoker. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 16 en 17 september gratis toegang tot het museum.

Handgemaakt
Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is. In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kunnen bezoekers aan de slag met Zuiderzeematerialen.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.