Willem Slooten (1902-1992), stuurman op de grote vaart, hield gedurende de hele Tweede Wereldoorlog nauwgezet een dagboek bij. Vanaf vandaag, 5 oktober 2022, is dit unieke tijdsdocument in zijn geheel voor iedereen kosteloos in te zien op de nieuwe website koopvaardij40-45.nl.
De Amsterdammer Willem Slooten voer als stuurman op schepen van de Koninklijke Hollandsche Lloyd. Op 10 mei 1940 lag hij met het vrachtschip Eemland in de Haven van Buenos Aires mais te laden. Pas in november 1945 zou hij weer voet op Nederlandse bodem kunnen zetten. Dat lot deelde hij met duizenden andere zeelieden. Een op de vijf van de Nederlandse zeevarenden keerde zelfs helemaal nooit terug, omgekomen door oorlogsgeweld of met de oorlog samenhangende ongelukken.
Al die tijd hield Willem Slooten een dagboek bij. Daarin beschrijft hij hoe de oorlog het leven op zee beïnvloedt en reflecteert hij op de oorlogsgebeurtenissen elders op de wereld. Hij brengt de gevoelens van vaderlandsliefde, haat jegens de bezetter, maar ook angst en twijfel onder woorden. Aan het eind van zijn langdurige zwerftocht over de wereldzeeën had hij in dertien schriften een kwart miljoen woorden geschreven – voor zover bekend het uitvoerigste Nederlandse zeemansdagboek uit die periode.
Het oorlogsdagboek van Willem Slooten is ontsloten, van kanttekeningen en aanvullende informatie voorzien door twee Amsterdamse zestigplussers: Fred Beijen (1955, oud-archivaris, tevens neef van Willem Slooten) en Sjaak Priester (1952, oud-journalist). Zij hopen hiermee de aandacht voor de lotgevallen van zeevarenden in de Tweede Wereldoorlog te vergroten. Meer informatie