In het kader van 75 jaar vrijheid stelde het Maritiem Museum afgelopen mei een expositie samen uit eigen collectie en bracht vijf persoonlijke verhalen voor het voetlicht. Omdat het museum nu gesloten is hierbij een van de verhalen digitaal.
Gezagvoerder Willem Horsman was met de Nederlandse tanker Ondina van de petroleummaatschappij La Corona op weg van
Freemantle naar Abadan, toen zijn schip op 11 november 1942 werd aangevallen door twee Japanse hulpkruisers. Horsman en zijn bemanning kregen hulp van de Brits-Indische mijnenveger Bengal die als bescherming met de Ondina meevoer.
Het lukte niet de Japanse schepen op afstand te houden. Horsman
liet de Ondina daarom bijdraaien en gebruikte het enige beschikbare
kanon aan boord om zich te verdedigen. Hiermee slaagde hij er in één
van de Japanse schepen tot zinken te brengen. In het gevecht met het andere Japanse schip moest de Ondina het onderspit delven. Horsman liet witte vlaggen hijsen en gaf orders het schip te verlaten. Zelf werd hij gedood door een treffer op de brug en kreeg de volgende dag een zeemansgraf, slechts 33 jaar oud. Willem Horsman zou postuum de Militaire Willems-Orde der vierde klasse
uitgereikt krijgen
Het verhaal van Willem Horsman is slechts een van de vele verhalen over zeelieden op de koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog. Lees hier meer over in de blog van Willem Geluk op het Maritiem Portal.