Project #Rooswijk1740 updates

Duiker bij het scheepswrak De Rooswijk

Het VOC-schip de Rooswijk verging op 10 januari 1740 in een storm op de Goodwin Sands, voor de kust van Engeland. Hierna lag het wrak een lange tijd verscholen op de bodem van de Noordzee, tot het recent werd ontdekt. In 2016, 2017 en 2018 hebben de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Historic England, de Engelse tegenhanger van de RCE, de Rooswijk onderzocht en opgegraven. Over de opgedoken artefacten en unieke vondsten die uit de Rooswijk naar boven zijn gehaald wordt regelmatig een uitgebreide blog geplaatst in het project #Rooswijk1740. Tevens staat er een virtuele rondleiding van Rooswijk op het Maritiem Portal. Een overzicht van alle (Engelse) blog berichten kunt u hier vinden.

In de meest recente blog Pottery on the Rooswijk wordt uitgebreid verslag gedaan over het aardewerk dat is gevonden in het wrak. De onderzoekers Jan van Doesburg (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Duncan Brown (Historic England) kijken vooral naar de vorm van het aardewerk en het materiaal waarvan het is gemaakt. Het materiaal vertelt ons iets over de herkomst van het aardewerk, terwijl de vorm en decoraties ons meer vertellen over manier waarop het aardewerk werd gebruikt.

Scherven van rood Nederlands aardenwerk en Rijnlands steengoed die gevonden zijn in het schip wijzen bijvoorbeeld op het gebruik van kookpotten en servies. Ook zijn er fragmenten van olijfpotten uit Sevilla ontdekt, die werden gebruikt voor het conserveren van fruit. Daarnaast zijn er stukken Chinees porselein gevonden dat duidt op de handelsrelatie tussen de VOC en China. Waarschijnlijk werd dit porselein gebruikt tijdens het drinken van thee.