Bijzonder gevelbeeld te zien in Het Scheepvaartmuseum

Schermafbeelding 2017-06-12 om 11.40.25   click

Een markant gevelbeeld sierde van 1785 tot 1877 de toegangspoort van de Kweekschool voor de Zeevaart in Amsterdam. Het beeld stelt een vrouwenfiguur voor met in haar linkerhand een scheepsroer en aan haar voeten een Jakobsstaf, een zeekaart en een kompas; een verwijzing naar de scheepvaart. De bijenkorf en de haan onderaan het beeld waren bedoeld om toekomstige leerlingen aan te sporen tot vlijt en waakzaamheid. Al snel krijgt de markante dame de naam Kaatje. Waar deze naam vandaan komt is tot op de dag van vandaag een raadsel. Ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de Vereeniging van Oud-Kweekelingen krijgt Kaatje een plek in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van ’s-Lands Zeedienst, oprichter van de Kweekschool en eigenaar van het beeld, heeft Kaatje in langdurige bruikleen aan het museum gegeven. Vanaf 15 juni kan het publiek kennismaken met Kaatje en krijgt het beeld een plek in het museum.

Restauratie van Kaatje
Hoewel het beeld honderd jaar in weer en wind heeft gehangen, is het in relatief goede staat gebleven. Kaatje bleek een sterke vrouw. Toch was een restauratie noodzakelijk. Verschillende onderdelen waren afgebroken en eerdere restauraties moesten hersteld worden. De restauratie is uitgevoerd door restaurator Anna Stringer. Zij is van donderdag 15 t/m zondag 18 juni van 11-16 uur in Het Scheepvaartmuseum aanwezig om het publiek te vertellen over haar werkzaamheden. Bezoekers komen meer te weten over de verschillende stadia van de restauratie en zien welk gereedschap daarvoor gebruikt is. Ook ontdekt het publiek uit welk hout Kaatje is gesneden. Het beeld is wit geschilderd waardoor op het eerste oog niet te zien is uit welk materiaal het bestaat. De toelichting door Anna Stringer is gratis toegankelijk met een geldig museumentreebewijs. Meer informatie leest u op de website van het museum.

Het gevelbeeld Kaatje
Op 24 oktober 1785 werd aan de huidige Prins Hendrikkade te Amsterdam de Kweekschool voor de Zeevaart geopend. Om de functie van het gebouw duidelijk te maken kreeg Anthony Ziesenis, stadsbeeldhouwer van Amsterdam, de opdracht om een ‘kolossaal standbeeld, verbeeldende de Zeevaart’ te maken. Ziesenis maakt het uit zes delen bestaande gevelbeeld van hout. Het weegt maar liefst 450 kilo. In 1877 werd het schoolgebouw gesloopt en herrees op dezelfde locatie een nieuwe Kweekschool. Hier kreeg Kaatje een plek in de recreatiezaal. Na de definitieve sluiting van de Kweekschool in 2000 werd het beeld als langdurige bruikleen opgenomen in de collectie van Het Scheepvaartmuseum. Na de grondige restauratie is Kaatje klaar om tentoongesteld te worden.

Het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum, gevestigd in een prachtig monumentaal pand uit 1656, laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In twaalf interactieve tentoonstellingen ontdekt de bezoeker 500 jaar maritieme geschiedenis. Het museum toont topstukken uit – volgens experts – een van de beste maritieme collecties ter wereld. Tot en met 31 december 2017 toont het museum de unieke wereldkaart uit 1648 van meester-cartograaf Joan Blaeu in de tentoonstelling Blaeu’s wereld in Kaart. Met zo’n 300.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 10 van Amsterdamse musea en is daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Meer informatie over het museum leest u op de website.