Blogarchief

Op deze pagina vindt u een overzicht van diverse blogs.

Blog: Fellowshipmiddag van Het Scheepvaartmuseum
Geplaatst op 22 maart 2020

Op 28 februari 2020 presenteerden de Fellows van Het Scheepvaartmuseum hun onderzoek. Het fellowshipsprogramma stelde in 2019 twee onderzoekers in de gelegenheid om onderzoek te doen naar objecten uit de museumcollectie. Het was een gevarieerde middag waarop de resultaten van uiteenlopende onderzoeken voor het voetlicht werden gebracht, van uitgevonden tradities tot persoonsverwisselingen van admiralen uit de zeventiende eeuw.


Lees meer »Blog: Slotsymposium tien jaar Sonttolregisters online
Geplaatst op 10 maart 2020

Circa 1,8 miljoen geregistreerde doorvaarten over een periode van 360 jaar. Gegevens over schippers, lading, oorsprong en bestemming. De enorme schat aan informatie uit de Sonttolregisters is dankzij een uniek project van Tresoar en de Rijksuniversiteit Groningen voor iedereen digitaal toegankelijk gemaakt. Een absolute monsterklus die op 31 januari 2020 formeel werd afgesloten met een symposium en overdracht van het project aan het Huygens ING.


Lees meer »Blog: Verslag Vlootschouw deel 1
Geplaatst op 4 februari 2020

Zaterdag 18 januari 2020 vond de eerste ‘Vlootschouw’ plaats in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het doel van dit symposium is om een ontmoetingsplek te creëren voor alle onderzoekers die zich interesseren voor het maritieme verleden van Nederland en België. Het dient als een platform voor het uitwisselen van ideeën, het presenteren van (lopend) onderzoek en het stimuleren van interdisciplinaire samenwerking. Dit trok de aandacht van velen waardoor het maximum aantal van 150 aanmeldingen werd overstegen. Het beoogde doel is om Vlootschouw elke twee jaar te organiseren. Hieronder leest u het verslag van Jeroen Louwe Kooijmans over de keynote en eerste sessie pitches.


Lees meer »Blog: Verslag Vlootschouw deel 3
Geplaatst op 4 februari 2020

Zaterdag 18 januari 2020 vond de eerste ‘Vlootschouw’ plaats in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het doel van dit symposium is om een ontmoetingsplek te creëren voor alle onderzoekers die zich interesseren voor het maritieme verleden van Nederland en België. Het dient als een platform voor het uitwisselen van ideeën, het presenteren van (lopend) onderzoek en het stimuleren van interdisciplinaire samenwerking. Dit trok de aandacht van velen waardoor het maximum aantal van 150 aanmeldingen werd overstegen. Het beoogde doel is om Vlootschouw elke twee jaar te organiseren. Deel 1 van Jeroen Louwe Kooijmans vindt u hier. Deel 2 van Johan van de Worp leest u hier. Hieronder staat het verslag van Rozemarijn Vlijm over de keynote en derde sessie pitches en de paneldiscussie.


Lees meer »Blog: Verslag Vlootschouw deel 2
Geplaatst op 4 februari 2020

Zaterdag 18 januari 2020 vond de eerste ‘Vlootschouw’ plaats in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het doel van dit symposium is om een ontmoetingsplek te creëren voor alle onderzoekers die zich interesseren voor het maritieme verleden van Nederland en België. Het dient als een platform voor het uitwisselen van ideeën, het presenteren van (lopend) onderzoek en het stimuleren van interdisciplinaire samenwerking. Dit trok de aandacht van velen waardoor het maximum aantal van 150 aanmeldingen werd overstegen. Het beoogde doel is om Vlootschouw elke twee jaar te organiseren. Hieronder leest u het verslag van Johan van de Worp over de pitches van promovendi en masterstudenten en de informatiemarkt. Deel 1 van Jeroen Louwe Kooijmans vindt u hier.


Lees meer »Blog: Verslag symposium ‘Reflecties van de maritieme caleidoscoop’
Geplaatst op 25 november 2019

Vanuit het hele land togen maritiem-historische professionals en
liefhebbers op vrijdag 15 november 2019 naar Enkhuizen voor het eerste
gezamenlijke symposium van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis en
het Maritiem Portal/de Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland. Het
Zuiderzeemuseum (ZZM) bleek een uitstekende locatie waar het thema ‘reflecties
van de maritieme caleidoscoop’ goed tot zijn recht kwam. De opkomst was groot,
mede omdat er veel overlap zit in het ledenbestand van de maritiem-historische
verenigingen en organisaties.


Lees meer »Blog: Verslag van mini-symposium 200 jaar Admiraal van Kinsbergenfonds, 21 september 2019
Geplaatst op 11 oktober 2019

Op 21 september 2019 werd stilgestaan bij de 200ste sterfdag van admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen (1 mei 1735- 22 mei 1819) en daarnaast vierde het Admiraal van Kinsbergenfonds zijn tweehonderdjarig bestaan.


Lees meer »Blog: Venster op de haven: 100 jaar Spido
Geplaatst op 11 september 2019

Venster op de haven: 100 jaar Spido,
Maritiem Museum
(foto: Theo de Man)

Op woensdag 4 september 2019 werd het nieuwste schip van de Rotterdamse rederij Spido gedoopt. Onder grote belangstelling verrichtte de kleindochter van directeur Leo Blok de doop en maakte de naam van het schip bekend: Prinses Amalia. En hoe kan het ook anders bij een rederij die sinds 5 juli het predicaat Koninklijk mag voeren.
De doop van het schip past in een reeks van feestelijkheden die Spido dit jaar organiseert in het kader van het honderdjarig bestaan. Ter ere van het jubileum is ook een tentoonstelling geopend in het Maritiem Museum: Venster op de haven, 100 jaar Spido – nog te zien tot en met 31 augustus 2020.


Lees meer »Blog: Succesvolle dag 60 jaar kunst en cultuur op het ss Rotterdam
Geplaatst op 2 september 2019

Het ss Rotterdam (foto: J.W.P. Koene)

Op 20 augustus jl. was het 60 jaar geleden dat het ss
Rotterdam door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) werd overgedragen
aan de Holland Amerika Lijn (HAL). De HAL kreeg hiermee de beschikking over een
voor die tijd zeer modern passagiersschip dat 41 jaar in nagenoeg originele
staat de wereldzeeën heeft bevaren.


Lees meer »Blog: Tweede dag ‘60 jaar techniek op het ss Rotterdam’ goed bezocht
Geplaatst op 12 augustus 2019

Op zaterdag 27 juli 2019 werd voor de tweede maal de dag ‘60 jaar techniek op het ss Rotterdam’ georganiseerd door de Vrienden van stoomschip Rotterdam in samenwerking met WestCord Hotels. De opkomst van 70 deelnemers maakte duidelijk dat de techniek op het schip in de belangstelling staat. In totaal hebben nu 170 belangstellenden uitgebreid kennis kunnen nemen van de techniek. Met een videopresentatie gaf Roel Valbracht, een van de twee auteurs van het boek ‘Varen met stoom’, inzicht in het werken aan boord.


Lees meer »