Blogarchief

Op deze pagina vindt u een overzicht van diverse blogs.

Blog: Van zeil naar stoom: zeevaarders in Antwerpen tussen 1850 en 1900
Geplaatst op 7 juli 2020

Het Engelstalig proefschrift From Sail to Steam: Two Generations of Seafarers and the Maritime Labour Market in Antwerp, 1850-1900 bestudeert 1400 zeevaarders die werkten op Belgische zeil- en stoomschepen en vertrokken uit de haven van Antwerpen in de tweede helft van de negentiende eeuw. Op basis van de stamboeken der zeelieden worden in een vijftal hoofdstukken beroepsstructuren, loonspreiding, rekruteringsmechanismen, migratietrajecten en loopbaanontwikkeling onderzocht. Deze focus is relevant, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld economische, technologische en bedrijfsgerelateerde aspecten blijven zeevaarders tijdens de transitie van zeil naar stoom onderbelicht. De resultaten tonen dat de transformatie een geleidelijk proces betrof en een meer uitgesproken segmentering van de arbeidsmarkt in de hand werkte.


Lees meer »Blog: De bruine vloot: dreigend verlies voor erfgoedsector
Geplaatst op 20 mei 2020

Bruinvisch, foto: M. Goud

De hele passagiersvaart ligt stil, en de bruine vloot dus ook. In de media lazen we dat ‘de helft van de vloot virtueel failliet is’. Het vooruitzicht is inderdaad niet best: De meeste schepen in deze sector zullen met de 1,5 meter maatregel niet kunnen varen. Daarmee dreigt een heel jaar aan inkomsten voor charterschepen verloren gaat, want er wordt door de meeste schepen tussen april en oktober gevaren en geld verdiend. Dat inkomstenverlies is heel vervelend, maar het andere verlies dat dreigt is het verlies van de historische schepen, en dat is onomkeerbaar.


Lees meer »Blog: Van Zeemagazijn naar Zoom: stage lopen in tijden van Corona
Geplaatst op 6 mei 2020

Het Scheepvaartmuseum

Op donderdag 12 maart 2020 gonsde er een golf van verbazing en schrik door het kantoor toen premier Rutte in de persconferentie meldde dat musea voorlopig hun deuren moesten sluiten. Aan het einde van de werkdag zei ik nog vertwijfeld tegen de rest van de afdeling: ‘hopelijk tot maandag!’ Helaas bleek dat tevergeefs, want samen met Het Scheepvaartmuseum sloten ook de kantoren op zolder hun deuren. En zo verplaatste mijn stage zich ineens van het reusachtige ’s Lands Zeemagazijn naar de vier muren van mijn studentenkamer.


Lees meer »Blog: Maritime connections between the realms of the Danish king and Netherlands in the early modern period (longread)
Geplaatst op 3 april 2020

Although we know that lieutenant admiral Jacob van Wassenaar Obdam and his fleet was victorious in the Battle of the Sound in 1658 and later on was decisive in preventing the Swedish king, Carl Gustavius from taking Copenhagen, the maritime connections between Denmark-Norway and the Netherlands have not been clearly understood, although these connections had a large effect on the  development of the maritime culture in Denmark Norway.


Lees meer »Blog: Fellowshipmiddag van Het Scheepvaartmuseum
Geplaatst op 22 maart 2020

Op 28 februari 2020 presenteerden de Fellows van Het Scheepvaartmuseum hun onderzoek. Het fellowshipsprogramma stelde in 2019 twee onderzoekers in de gelegenheid om onderzoek te doen naar objecten uit de museumcollectie. Het was een gevarieerde middag waarop de resultaten van uiteenlopende onderzoeken voor het voetlicht werden gebracht, van uitgevonden tradities tot persoonsverwisselingen van admiralen uit de zeventiende eeuw.


Lees meer »Blog: Slotsymposium tien jaar Sonttolregisters online
Geplaatst op 10 maart 2020

Circa 1,8 miljoen geregistreerde doorvaarten over een periode van 360 jaar. Gegevens over schippers, lading, oorsprong en bestemming. De enorme schat aan informatie uit de Sonttolregisters is dankzij een uniek project van Tresoar en de Rijksuniversiteit Groningen voor iedereen digitaal toegankelijk gemaakt. Een absolute monsterklus die op 31 januari 2020 formeel werd afgesloten met een symposium en overdracht van het project aan het Huygens ING.


Lees meer »Blog: Verslag Vlootschouw deel 1
Geplaatst op 4 februari 2020

Zaterdag 18 januari 2020 vond de eerste ‘Vlootschouw’ plaats in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het doel van dit symposium is om een ontmoetingsplek te creëren voor alle onderzoekers die zich interesseren voor het maritieme verleden van Nederland en België. Het dient als een platform voor het uitwisselen van ideeën, het presenteren van (lopend) onderzoek en het stimuleren van interdisciplinaire samenwerking. Dit trok de aandacht van velen waardoor het maximum aantal van 150 aanmeldingen werd overstegen. Het beoogde doel is om Vlootschouw elke twee jaar te organiseren. Hieronder leest u het verslag van Jeroen Louwe Kooijmans over de keynote en eerste sessie pitches.


Lees meer »Blog: Verslag Vlootschouw deel 3
Geplaatst op 4 februari 2020

Zaterdag 18 januari 2020 vond de eerste ‘Vlootschouw’ plaats in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het doel van dit symposium is om een ontmoetingsplek te creëren voor alle onderzoekers die zich interesseren voor het maritieme verleden van Nederland en België. Het dient als een platform voor het uitwisselen van ideeën, het presenteren van (lopend) onderzoek en het stimuleren van interdisciplinaire samenwerking. Dit trok de aandacht van velen waardoor het maximum aantal van 150 aanmeldingen werd overstegen. Het beoogde doel is om Vlootschouw elke twee jaar te organiseren. Deel 1 van Jeroen Louwe Kooijmans vindt u hier. Deel 2 van Johan van de Worp leest u hier. Hieronder staat het verslag van Rozemarijn Vlijm over de keynote en derde sessie pitches en de paneldiscussie.


Lees meer »Blog: Verslag Vlootschouw deel 2
Geplaatst op 4 februari 2020

Zaterdag 18 januari 2020 vond de eerste ‘Vlootschouw’ plaats in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het doel van dit symposium is om een ontmoetingsplek te creëren voor alle onderzoekers die zich interesseren voor het maritieme verleden van Nederland en België. Het dient als een platform voor het uitwisselen van ideeën, het presenteren van (lopend) onderzoek en het stimuleren van interdisciplinaire samenwerking. Dit trok de aandacht van velen waardoor het maximum aantal van 150 aanmeldingen werd overstegen. Het beoogde doel is om Vlootschouw elke twee jaar te organiseren. Hieronder leest u het verslag van Johan van de Worp over de pitches van promovendi en masterstudenten en de informatiemarkt. Deel 1 van Jeroen Louwe Kooijmans vindt u hier.


Lees meer »Blog: Verslag symposium ‘Reflecties van de maritieme caleidoscoop’
Geplaatst op 25 november 2019

Vanuit het hele land togen maritiem-historische professionals en
liefhebbers op vrijdag 15 november 2019 naar Enkhuizen voor het eerste
gezamenlijke symposium van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis en
het Maritiem Portal/de Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland. Het
Zuiderzeemuseum (ZZM) bleek een uitstekende locatie waar het thema ‘reflecties
van de maritieme caleidoscoop’ goed tot zijn recht kwam. De opkomst was groot,
mede omdat er veel overlap zit in het ledenbestand van de maritiem-historische
verenigingen en organisaties.


Lees meer »