Blogarchief

Op deze pagina vindt u een overzicht van diverse blogs.

Blog: Tweede dag ‘60 jaar techniek op het ss Rotterdam’ goed bezocht
Geplaatst op 12 augustus 2019

Op zaterdag 27 juli 2019 werd voor de tweede maal de dag ‘60 jaar techniek op het ss Rotterdam’ georganiseerd door de Vrienden van stoomschip Rotterdam in samenwerking met WestCord Hotels. De opkomst van 70 deelnemers maakte duidelijk dat de techniek op het schip in de belangstelling staat. In totaal hebben nu 170 belangstellenden uitgebreid kennis kunnen nemen van de techniek. Met een videopresentatie gaf Roel Valbracht, een van de twee auteurs van het boek ‘Varen met stoom’, inzicht in het werken aan boord.


Lees meer »Blog: Een zwarte bladzijde gewogen. Presentatie van het onderzoeksrapport slavernij, 26 juni 2019, IISG Amsterdam
Geplaatst op 1 juli 2019

Het panel: Marjolein Moorman (gemeente Amsterdam), Linda Nooitmeer (NiNsee), Martine Gosselink (Rijksmuseum) en Noraly Beyer.

Cijfers bij een bewogen onderwerp

De geschiedenis van de slavernij is terecht een emotioneel en beladen onderwerp. De slavenhandel betekende een humanitaire catastrofe en is nog steeds een zwarte bladzijde in de geschiedenis van veel West-Europese landen. Is deze bewogen geschiedenis in Nederland lang onderbelicht geweest, thans staat slavernij in het centrum van de historische en maatschappelijke belangstelling.


Lees meer »Blog: Vlaardingen, Visserij en Van de Voort. Afscheidssymposium Jan van de Voort, 22 mei 2019
Geplaatst op 27 mei 2019

Jan en Joke van de Voort en een glimp van Léanne Selles

Op 22 mei 2019 vond in Museum Vlaardingen een bijzonder symposium plaats, gewijd aan het onderzoek naar de geschiedenis van de visserij in het digitale tijdperk. Maar de aanleiding was tweeledig. Het markeerde namelijk ook het afscheid van Jan van de Voort van het museum na bijna een halve eeuw betrokkenheid.


Lees meer »