Op zaterdag 10 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn nog langs de gehele Nederlandse kust te vinden, maar zijn beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. De oorlog, de angst voor een aanval vanuit zee, het dagelijks leven van de Duitse soldaat en de evacuaties van de kustbewoners. De Bunkerdag brengt deze verhalen opnieuw tot leven.
Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Den Haag bijvoorbeeld moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak te zoeken.
Bunkers en activiteiten
Een ieder die wel eens nieuwsgierig is geweest naar de betonnen bouwsels langs de kust, kan op zaterdag 10 juni zijn hart ophalen. Bunkers die normaal gesloten zijn worden voor één dag ontsloten. In sommige bunkers zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog, het geschut dat er heeft gestaan of de manschappen die er verbleven, nog goed te zien. Ook zijn er locaties die nooit eerder zijn geopend, en daarmee een ware tijdscapsule vormen. Zo worden in Den Haag speciaal voor deze dag twee bunkers in het Van Stolkpark uitgegraven. In IJmuiden is de grootste bunker van het land, de Schnellbootbunker, te bezoeken. Ondertussen gaan in Wijk aan Zee de deuren van een bunker open die verstopt ligt onder een hotel.
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen ook verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.
Meer informatie
Het hele programma is vanaf 1 mei te bekijken op www.bunkerdag.nl. Op deze website is ook meer informatie te vinden over de locaties. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties. De prijs bedraagt €6,- voor volwassenen en € 3,- kinderen voor onder de 12 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.
Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall
De Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Met deze dag wil de stichting de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede Wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De aanleg van de Atlantikwall heeft grote invloed gehad op het leven van burgers in de kuststreken van West-Europa. Door deze bepalende invloed te tonen, wil de stichting bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over huidige vraagstukken rond deze thematiek.