Spekbakkentreffen in het Zuiderzeemuseum

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spekbakken (authentieke vissermanschepen) uit Hoorn en Urk treffen elkaar op zaterdag 24 juni op een mooie historische locatie, namelijk de Marker haven van het buitenmuseum. Voor het vierde jaar op rij wordt hier een gezamenlijk spekbakkentreffen georganiseerd. In de ochtend wordt aan de hand van de windkracht en de windrichting het te varen parcours bepaald. Om 12.00 uur gaan de schepen van start.
Na de wedstrijd keren de schepen rond 14.30 uur terug naar de Marker haven en vindt er om 15.30 uur een prijsuitreiking plaats.

Oorspronkelijk is de spekbak een scheldnaam voor vaartuigen als vissermansschouwen en Marker rondbouwschepen. Waarschijnlijk omdat deze goedkope ijzeren scheepjes vaak vies en vettig waren van het visafval, maar ook omdat ze in de ogen van de vissersmannen een armzalig alternatief waren voor de elegante houten botter. Veel spekbakken werden, nadat ze uit de visserij kwamen, omgebouwd tot jacht en vaak voorzien van een kajuit. Hoewel de schepen daardoor afweken van het origineel, werden de schepen op deze manier wel behouden. Vandaag de dag komen de spekbakken vaak in het bezit van liefhebbers die de schepen weer in originele staat terugbrengen. Er zijn twee stichtingen in Nederland die zich specifiek toeleggen op het behoud van en varen met originele spekbakken: De Hoornse Schouw en Stichting Historische Westhaven Urk.

Zowel De Hoornse Schouw als Stichting Historische Westhaven Urk organiseren al sinds enkele jaren wedstrijden en visserijevenementen met de spekbakken in Hoorn en op Urk. Hoorn komt dan op bezoek in Urk en andersom. Dit jaar wordt voor de vierde keer ‘halverwege’ een gezamenlijk spekbakkentreffen georganiseerd vanuit het Zuiderzeemuseum.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.
In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

Foto: Zuiderzeemuseum, OLYMPUS DIGITAL CAMERA.