150 jaar ‘waterproof’ in Maritiem Museum Rotterdam

Het is exact 150 jaar geleden dat klassenbureau Lloyd’s Register naar Nederland kwam. Het Maritiem Museum Rotterdam staat vanaf 9 juni stil bij dit jubileum met de opening van de tentoonstelling Waterproof: Veiligheid op zee.
Klassenbureaus hebben als taak om de veiligheid van schepen in Nederlandse wateren te inspecteren. De geschiedenis hiervan gaat terug tot het Londen van de 18e eeuw. Het koffiehuis van Edward Lloyd was een populaire plek voor maritieme handelaren, verzekeraars en reders. Met zo’n gezelschap was het niet verwonderlijk dat er vaak geroddeld werd over maritieme mankementen. Edward Lloyd besloot de aanwezige kennis te bundelen. Hij begon een nieuwsbrief en bouwde spreekstoel van waaruit bezoekers het laatste scheepvaartnieuws konden delen. Lloyd’s Register, het eerste klassenbureau, ontstond hieruit in 1760.

In Waterproof krijgen bezoekers een indruk van wat allemaal komt kijken bij het bouwen van een betrouwbaar schip. De tentoonstelling staat stil bij de uiteenlopende werkzaamheden van de inspecteurs en ook komt de steeds strengere regelgeving aan bod.
Kijk voor meer informatie op de website van het Maritiem Museum Rotterdam.