1951: Eerste Molukkers komen aan in Nederland

Op woensdagavond 21 maart 1951 meert de Kota Inten af aan de Lloydpier van de Rotterdamse haven. Aan boord van het schip zijn ongeveer 900 Molukkers. De aankomst markeert het begin van de Molukse gemeenschap in Nederland. Het Nationaal Archief organiseerde op 21 maart het evenement ‘De erfenis: 70 jaar Molukkers in Nederland‘.

Het KNIL wordt op 26 juli 1950 opgeheven. De 62.000 KNIL-soldaten moeten kiezen: demobilisatie of opname in het Indonesische leger. Het is vooral voor Molukkers een moeilijke keuze. In oktober 1950 hebben 8.000 van hen nog geen beslissing genomen. Als de rechter de Nederlandse regering ook nog verbiedt soldaten tegen hun zin achter te laten op Java, blijft er geen andere oplossing over dan de ’tijdelijke’ overbrenging van de ex-KNIL militairen naar Nederland. Na aankomst worden de militairen ontslagen, wat een grote teleurstelling is.

70 jaar na de aankomst van de eerste Molukkers bestaat de Molukse bevolkingsgroep in Nederland uit ongeveer 70.000 mensen. Op de website van de stichting Moluks Historisch Museum is veel (achtergrond)informatie te vinden over Molukkers in Nederland en de Molukse geschiedenis en cultuur.

Wilt u meer weten over de schepen waarmee de Molukse militairen en hun gezinnen in 1951 naar Nederland zijn vervoerd, bekijk dan de pagina over transportschepen van het Nationaal Archief.