Conferentie Tocht naar Chatham

Schermafbeelding 2017-06-06 om 17.24.59

Op 23 en 24 juni 2017 organiseren de Nederlandse vereniging Vrienden van De Witt en de Engelse Naval Dockyards Society samen een conferentie ter herdenking van de zogenoemde Tocht naar Chatham in 1667. Deze maritieme operatie onder leiding van Michiel de Ruyter en Cornelis de Witt was een grote overwinning van de Nederlanders op de Engelsen ín Engeland.De zegetocht gaf raadpensionaris Johan de Witt de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden met de Engelsen de Vrede van Breda te sluiten. Jort Kelder en Pieter Jan Hagens belichtten onlangs in hun tv-serie ‘Ten strijde’ hoe riskant deze tocht is geweest en hoeveel lef Johan de Witt heeft gehad om de vloot naar Engeland uit te zenden.

Tijdens de conferentie, die plaatsvindt op het Marine Etablissement te Amsterdam, belichten historici uit Engeland, Nederland en de VS de Tocht naar Chatham in al zijn aspecten. Een unieke gebeurtenis waarbij de vroegere vijandelijke partijen bijeenkomen om de aanwezigen alle ins en outs te geven over deze eerste serieuze militaire operatie van het Korps Mariniers en haar gevolgen. Dit alles onder het motto ‘From breaking chains to connecting ties’.

De vereniging Vrienden van De Witt heeft als doelstelling de herinnering aan de markante staatsmannen en broers Johan en Cornelis de Witt in ere te houden. Hiertoe organiseert zij jaarlijks uiteenlopende activiteiten. De tweedaagse conferentie is onderdeel van een breder georganiseerd herdenkingsjaar met diverse activiteiten in Nederland en Engeland. Ook in Engeland vindt een uitgebreid programma plaats. De conferentie is volledig Engelstalig en wordt ondersteund door de Koninklijke Marine, de dr. Ernst Crone-beurs van Het Scheepvaartmuseum, het Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van ’s-Lands Zeedienst en The Society for Nautical Research.

Afbeelding: © Rijksmuseum