80 Jaar Oorlog, De geboorte van Nederland 1568-1648

Hans Goedkoop 80 Jaar Oorlog

Het is in 2018 exact 450 jaar geleden dat de Nederlandse Opstand begon. Er is sinds die tijd veel veranderd in de wijze waarop dit conflict gezien wordt. Het klassieke beeld van de heldhaftige en eendrachtige strijd tussen de Nederlanders en de Spanjaarden is inmiddels sterk genuanceerd. Hoewel men zich verzette tegen het wettige gezag van de Spaanse koning, was het toch vooral ook een burgeroorlog. Vanaf vrijdag 28 september zal de NTR de zevendelige serie 80 Jaar Oorlog, De geboorte van Nederland 1568-1648 wekelijks op NPO 2 uitzenden.

De serie volgt op vergelijkbare succesvolle programma’s als De Gouden Eeuw en de IJzeren Eeuw. Hans Goedkoop zal eveneens bij 80 Jaar Oorlog de presentatie op zich nemen. Bekende begrippen als de Beeldenstorm, de moord op Willem van Oranje en de Slag bij Nieuwpoort zullen worden geïllustreerd met dagboeken, animaties en toelichtingen door deskundigen. Hiernaast zal er ook aandacht zijn voor minder bekende verhalen zoals de rol die Amsterdam speelde als centrum voor katholieke vluchtelingen. Dit soort mechanismes speelt vandaag de dag nog steeds. Wat dat betreft is de Nederlandse Opstand wellicht minder ver weg dan lange tijd gedacht werd.

Net als bij eerdere series zal de NTR bij 80 Jaar Oorlog ook een comedy programma voor jong en oud maken. In Welkom in de 80-jarige Oorlog zullen vanaf 30 september bekende gasten als Willem van Oranje en Filips II in een talkshow van alles vertellen over hun ervaringen.

Kijk voor meer informatie op de website van de NTR.