Tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Oude ReddersGlorie (ORG) in Lemmer heeft het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) afgelopen weekend twee nieuwe titels voor Varend Erfgoed in ontvangst mogen nemen. Het gaat om de Tjerck Hiddes en de Cornelius Zwaan, beide historische reddingboten maken onderdeel uit van de collectie van het museum.
De Tjerck Hiddes is bekostigd door een actie van het dagblad De Telegraaf in verband met het 150-jarige bestaan van de K.N.Z.H.R.M. in 1974. De naam dankt de reddingboot aan de Friese admiraal Tjerck Hiddes de Vries (1622-1666). De Tjerck Hiddes is een echte IJsselmeervlet en deze types zijn speciaal ontwikkeld voor het IJsselmeergebied. Door de uitbreiding van pleziervaart zocht de K.N.Z.H.R.M. een nieuw type reddingboot, die de groei van pleziervaart aankon. Men koos voor een vlet die goed te manoeuvreren was, zeewaardig was met een geringe diepgang en een grote werkplek bezat. Op 18 december 2003 werd de Tjerck Hiddes aan de varende collectie van het Nationaal Reddingmuseum toegevoegd. In 2019 heeft de Tjerck Hiddes nog meegevaren met KiKaRoW om geld op te halen voor het Prinses Màxima Centrum voor kinderoncologie.
De Cornelius Zwaan is een motorreddingvlet van het type Zeeleeuw en is gebouwd in 1982 te Hindeloopen. Ze dankt haar naam aan de heer Cornelius Zwaan die een legaat aan de reddingmaatschappij naliet, bedoeld voor een bouw van een reddingboot. De Cornelius Zwaan heeft bij station Ameland en station Marken gelegen en diende als reserveschip. In 1994 werd de Cornelius Zwaan in bruikleen gegeven aan Curaçao. Sinds het najaar van 2013 ging ze voorgoed met pensioen als reddingboot en is ze onderdeel geworden van het varend erfgoed van het Reddingmuseum.
Naast de Tjerck Hiddes en de Cornelius Zwaan hebben nog 14 andere historische reddingboten de titel voor varend erfgoed of varend monument mogen ontvangen afgelopen weekend. De andere boten van het museum mogen al langer tijd gebruikmaken van deze bijzondere en eervolle titel.
Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
Het Reddingmuseum vertelt het verhaal over de geschiedenis van het Nederlandse reddingwezen op zee. Er is van alles te vinden wat met water en ‘overleven’ te maken heeft. Het is vernoemd naar Dorus Rijkers (1847-1928), één van de bekendste Nederlandse redders. Te zien is onder meer een soortgelijke boot waarmee hij reddingacties uitvoerde. Voor jong en oud is er van alles te beleven. Ervaar bijvoorbeeld hoe windkracht 10 aanvoelt, verstuur zelf een bericht in morse of voer zo snel mogelijk een redding uit voor de highscore.