Afsluiting oktober maand van de geschiedenis

Anders dan anders: dat was de Maand van de Geschiedenis dit jaar zeker. Met het thema Oost/West maakten we een historische wereldreis – voornamelijk digitaal, vanuit onze woonkamer, maar soms gelukkig ook nog op locatie. De mondiale coronacrisis en #BlackLivesMatter-protesten maakten het thema nog actueler dan begin dit jaar vermoed had kunnen worden. En daarmee was onze slogan ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ nog nooit zo urgent als in dit ongelooflijke en historische jaar.

Historische wereldreis
Een greep uit het programma: we stapten aan boord bij de Nederlandse piraat Jan Janszoon, die het schopte tot admiraal bij de Barbarijse zeerovers en gingen in gesprek met Museum Volkenkunde over de herkomst en toekomst van de koloniale collectie van dit museum. In het Tropenmuseum doken we in de betekenis van Oost en West: wat houden deze termen in, in een wereld die rond is?

We trotseerden het Nederlandse herfstweer met tal van buitenactiviteiten. In Roermond ontdekten we de sporen van vroegere heersers uit alle windstreken en in Kampen liepen we van Oost naar West en leerden we alles over de geschiedenis van deze Hanzestad.

Abdelkader Benali schreef essay
Het jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-essay werd dit jaar geschreven door de gelauwerde auteur Abdelkader Benali. In Reizigers van een nieuwe tijd beschrijft hij het ongelooflijke verhaal van Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die in de zeventiende eeuw in dienst treedt van de Barbarijse zeerovers. Het essay was de gehele maand oktober verkrijgbaar voor € 3,99.