Biografie over bastaardzoon van Willem van Oranje

Schermafbeelding 2017-09-05 om 10.28.56

Op zaterdag 9 september 2017 neemt kolonel E.T. Linssen, de chef-staf van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), het eerste exemplaar van ‘Bastaard van Oranje. Justinus van Nassau: admiraal, diplomaat en gouverneur (1559-1631)’ in ontvangst. Maritiem-historicus dr. Adri van Vliet schetst in dit boek het boeiende leven van deze tot nu toe onderbelichte telg uit het geslacht van Oranje. Een must voor liefhebbers van militaire geschiedenis en de Oranjes.

Onderbelicht  
Over Justinus van Nassau, de enige bastaardzoon van Willem van Oranje, is tot nu toe weinig gepubliceerd. In veel literatuur over ‘onze’ Oranjes komt hij slechts zijdelings voor. Bekend zijn de speculaties over zijn afkomst, zijn huwelijk met Anna van Merode, zijn gouverneurschap over Breda en de overgave van die stad aan de Spaanse veldheer Ambrogio Spinola in 1625. Hier blijft het veelal bij.

Nieuwe informatie
In deze nieuwe biografie passeert Justinus’ hele leven de revue. Gelijktijdig maakt de lezer kennis met alle hoogte- en dieptepunten uit de eerste helft van de Tachtigjarige Oorlog. Justinus was de eerste Nassau die aan de Leidse Universiteit studeerde. Hij was een adellijke bastaard die door zijn afkomst voortdurend op zijn eigen financiële situatie moest letten en een geluksvogel die dankzij zijn netwerk een lucratief luitenant-admiraalschap verwierf. Maar hij was ook een admiraal die op zee met twee coachen het vak moest leren en een militair die al vroeg het belang van zeesoldaten inzag. Daarnaast leert de lezer Justinus kennen als een diplomaat die logeerde aan het Franse en Engelse hof en als iemand die schipperde tussen de belangen van zijn halfbroers Maurits en Filips Willem.

Boekpresentatie
Tijdstip: zaterdag 9 september 2017, 10.00 uur
Locatie: Nassauzaal in het Kasteel van Breda, Kraanstraat 4, 4811 MA Breda

Dr. Adri P. van Vliet geeft een korte inleiding, gevolgd door een reflectie op het boek door dr. Anton van der Lem. Daarna zal de auteur het eerste exemplaar aan de chef-staf van de NLDA overhandigen.

Lezing
Op vrijdagavond 22 september om 20.00 uur zal de auteur in de Waalse Kerk (Catharinastraat 83 te Breda) dieper op de inhoud van het boek ingaan.

Technische gegevens
Adri P. van Vliet, Bastaard van Oranje. Justinus van Nassau: admiraal, diplomaat en gouverneur (1559-1631); Uitgeverij WalburgPers Zutphen; 256 blz.; 15 x 23 cm; geïllustreerd; genaaid, gebonden; ISBN 9789462492332; prijs: € 29,50

Contactgegevens
Voor een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met de WalburgPers te Zutphen, tel.: 0575 51 05 22. Voor meer informatie, beeldmateriaal of een interview kunt u contact opnemen met nimh@mindef.nl. Meer informatie vindt u op: www.facebook.com/nimh.geschiedenis