Blog: Succesvolle dag 60 jaar kunst en cultuur op het ss Rotterdam

Het ss Rotterdam (foto: J.W.P. Koene)

Op 20 augustus jl. was het 60 jaar geleden dat het ss Rotterdam door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) werd overgedragen aan de Holland Amerika Lijn (HAL). De HAL kreeg hiermee de beschikking over een voor die tijd zeer modern passagiersschip dat 41 jaar in nagenoeg originele staat de wereldzeeën heeft bevaren.

De Vrienden van stoomschip Rotterdam vierden dat samen met WestCord Hotels, de eigenaar van het schip, met een feestelijke dag met als thema ‘60 jaar kunst en cultuur op het ss Rotterdam’. De 85 deelnemers genoten van muziek, een uitgebreide lunch, diverse presentaties, rondleidingen en een drankje tijdens het napraten.

Algemeen-directeur van het ss Rotterdam Ton Wesselink opende de dag. Van de voorzitter van de Vrienden van stoomschip Rotterdam kreeg hij het eerste exemplaar aangeboden van de herziene uitgave van het boek Op reis met de Rotterdam. De eerste editie van dit boek (2008) is uitgebreid met recente informatie en foto’s, waarmee een periode van 60 jaar kleurrijk in beeld wordt gebracht.

Harrie Schuit, specialist conservering en restauratie interieurs bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), gaf een boeiende inleiding over het interieurensemble van het ss Rotterdam in nationaal perspectief. Hij gaf aan dat het ss Rotterdam als een van de 72 interieurensembles die door de RCE zijn geïnventariseerd letterlijk en figuurlijk op de kaart staat. Zie deze pagina voor meer informatie over interieurensembles.

Na een muzikaal intermezzo werd onder meer aandacht besteed aan muziek aan boord van het ss Rotterdam. Bijzondere gast was Bennie Bosman, die in 1965 en 1972 als drummer en zanger aan boord werkte. Hiermee werd benadrukt dat niet alleen de kunst en het interieur, maar ook de muziek een belangrijke rol speelde in de cultuur aan boord.

Na de lunch vertelde Joke Haverkorn van Rijsewijk hoe zij in 1955 begon met het weven van wandtapijten. Zij maakte niet alleen vier wandtapijten voor de Club room op het ss Rotterdam, maar ook wandtapijten voor bijvoorbeeld het Paleis van Justitie in Arnhem en het Hilton Hotel in Amsterdam. Christa van Santen vertelde over haar samenwerking met Huub Hierck, voor wie zij de schilderijen Water en Lucht maakte voor in de Ambassador room. In de Card room vertelde fotograaf Daniël van de Ven bij 10 van zijn foto’s hoe zij tot stand kwamen.

In de middag gaven vrijwilligers van de Vrienden van stoomschip Rotterdam rondleidingen langs onder meer hotelkamers met kunst. Tijdens de borrel speelde het Ocean Cruise Jazz Collective onderhoudende muziek.

60 jaar geleden begon het ss Rotterdam op 3 september aan haar eerste reis naar New York, de zogenaamde maiden voyage, waarna er nog meer dan duizend volgden. Het is een wonder dat het schip behouden is gebleven in een staat die de bezoeker terugbrengt naar de jaren vijftig en zestig.

Klaas Krijnen, voorzitter van de Vrienden van stoomschip Rotterdam