Boekpresentatie ‘Met de Triton en Iris naar Nieuw-Guinea’

Met de Triton en Iris naar Nieuw-Guinea
Op zaterdag 25 augustus 2018 zal de Linschoten-Vereeniging Met de Triton en Iris naar Nieuw-Guinea – De reisverhalen van Justin Modera en Arnoldus Johannes van Delden uit 1828 door W.F.J. Mörzer Bruyns presenteren. Dit boek is deel 117 in de reeks Werken van de Linschoten-Vereeniging.
Zowel Modera als Van Delden maakten deel uit van een expeditie naar het tot dan toe niet-gekolonialiseerde Nieuw-Guinea. In opdracht van de gouverneur van de Molukken vertrok men met het doel een eventuele Engelse kolonisatie van het gebied voor te zijn. Hoewel men hierin slaagde zou het gestichte Fort Du Bus een kort lot beschoren zijn. Het klimaat, een gebrek aan voedsel en aanvallen door Molukse en Papoease zeerovers maakten dat het fort in 1836 werd verlaten.

Met de Triton en Iris naar Nieuw-Guinea omvat de journalen van Luitenant-ter-zee Modera en bestuursambtenaar Van Delden. Het eerste is in 1830 verschenen, maar is inmiddels erg zeldzaam geworden. Het journaal van Van Delden wordt bewaard in het Nationaal Archief en zal voor het eerst in druk verschijnen. Voorafgaand aan de brontekst van de journalen heeft Mörzer Bruyns in verscheidene hoofdstukken de reis van 1828 in haar historische context geplaatst.

Kijk het volledige programma en meer informatie op de website van de Linschoten-Vereeniging.