Containerschepen leggen aan in Maritiem Museum Haven

Schermafbeelding 2017-08-14 om 20.49.52

Op zaterdag 19 en zondag 20 augustus meren in de Maritiem Museum Haven twee containerkolossen van Danser Group aan. Om dit grote bezoek te vieren, organiseert het Maritiem Museum een speciaal Containerweekend met activiteiten voor jong en oud, waarbij bezoekers zelfs een kijkje aan boord mogen nemen.

Op zaterdag 19 augustus gaat de Alsace-Hollande voor anker in de museumhaven en op zondag 20 augustus is de Eiger-Nordwand te gast. Deze schepen zijn bijna 200 meter lang, ruim 10 meter breed en hebben ruimte voor 350 containers. Zo groot, dat de andere schepen in de haven tijdelijk elders aan de steiger moeten.

Warm welkom in museumhaven
Zaterdagochtend manoeuvreert de Alsace-Hollande zich, tussen 9.00 en 9.30 uur, de museumhaven in. Bezoekers kunnen het schip verwelkomen en na het aanmeren een kijkje nemen in de stuurhut. Naast rondleidingen is op de kade te zien hoe multifunctioneel containers eigenlijk zijn. Kinderen knutselen in het museum hun eigen container en de jongste bezoekers spelen met containerschepen in een heuse mini-haven.

De giga-schepen van Danser
De Alsace-Hollande en Eiger-Nordwand zijn schepen van de Danser Group uit Sliedrecht, dat al 35 jaar containers op binnenvaartschepen vervoert. Het bedrijf begon ooit tussen Rotterdam en Basel (Zwitserland), maar vaart inmiddels door heel Europa. De Danser-schepen die op bezoek komen zijn een zogenaamd ‘koppelverband’. Door een bak die voor het schip is bevestigd, kunnen zij extra containers vervoeren. De schepen zijn daarmee een groen alternatief voor goederenvervoer over de weg. Zo vaart de Eiger-Nordwand als eerste binnenvaartschip ooit bijna volledig op vloeibaar gas. Dat is veel groener dan bijvoorbeeld dieselolie.

Multifunctionele containers
De Alsace-Hollande en Eiger-Nordwand vervoeren van alles: van elektronica, textiel en auto’s tot bloemen, schoenen of fruit. De enorme containers waarin deze goederen vervoerd worden zijn ook handig in te zetten op het droge. Als compacte studentenhuisvesting bijvoorbeeld. In de Maritiem Museum Haven zijn containers te vinden als opslagplaats, ‘kinderknutselplek’ en fietsenstalling. Tijdens het Containerweekend ontdekken bezoekers wat allemaal mogelijk is met zo’n container.

Actief zomerprogramma
In het weekend van 19 en 20 augustus is het actieve zomerprogramma van het Maritiem Museum ook nog in volle gang. Onder de titel ‘Reis jij mee in de tijd?’ maken bezoekers een avontuurlijke reis door de haven en de verschillende tentoonstellingen. Met hun gratis maritieme paspoort stuiten ze onderweg op uitdagingen en hersenbrekers. Inchecken bij het zomerprogramma kan nog tot 4 september a.s.

Het Containerweekend bij het Maritiem Museum Rotterdam wordt mede mogelijk gemaakt door Danser Group en Bureau Voorlichting Binnenvaart.