Dare to Discover / A VR journey

Dare to discover

Op 14 december 2017 lanceert Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een spectaculaire Virtual Reality tijdreis getiteld ‘Dare to Discover – a VR Journey’. De VR, te zien aan boord van het VOC-schip ‘Amsterdam’, voert de museumbezoeker terug naar de Gouden Eeuw. Tijdens de reis maakt de bezoeker een vlucht over de historische haven van Amsterdam en ervaart hoe dit gebied zich in een razendsnel tempo ontwikkelt tot een bedrijvige haven. De VR in Het Scheepvaartmuseum is een sociale beleving. Bezoekers hebben geen koptelefoon op en horen surround geluiden van de bedrijvigheid in de haven. Tickets voor de VR zijn vanaf begin december online te reserveren via www.hetscheepvaartmuseum.nl en verkrijgbaar bij de kassa.

Het meesterwerk van Reinier Nooms
Het uitgangspunt voor Dare to Discover is het meesterwerk ‘Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn te Amsterdam’, van Reinier Nooms uit 1664. Dit schilderij toont een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige gebouw van Het Scheepvaartmuseum. De oplettende kijker herkent in de VR Journey een tekenende Nooms in een bootje. Reinier Nooms behoort tot de belangrijke zeeschilders van de 17e eeuw. Hij dankte zijn bijnaam Zeeman aan zijn vele zeereizen.

Bedrijvigheid in de 17e-eeuwse Amsterdamse haven
Tijdens de VR Journey bevindt de bezoeker zich midden in de haven van het 17e-eeuwse Amsterdam. Hij bekijkt van dichtbij en in de verte verschillende gebeurtenissen en beweegt zich in de grote bedrijvigheid van varende schepen en roeibootjes tussen de schepen die afgebouwd worden. Bij aanvang van de VR is de skyline van Amsterdam nog open. Er ontstaat nieuw land waar de werf en ’s Lands Zeemagazijn worden gebouwd. Ook is de Montelbaanstoren te zien, met handelaren van verschillende nationaliteiten en de aan- en afvoer van handelswaar. Hier vindt op de kade ook het afscheidsmoment plaats. Zeelieden, matrozen en soldaten schepen in bij de VOC en nemen afscheid van hun familie.

Praktische informatie over Dare to Discover
De VR Journey vindt plaats in een ruim van het VOC-schip ‘Amsterdam’ dat is uitgerust met twintig comfortabele draaistoelen en VR brillen. Van 09.30 tot 16.30 uur kunnen bezoekers elk kwartier deelnemen aan de VR Journey. Dare to Discover is toegankelijk voor volwassen en kinderen vanaf 8 jaar. Er zijn twee plekken per VR vertoning beschikbaar voor rolstoelgebruikers. Zeker zijn van een plek? Reserveer online dan vooraf tickets via: www.hetscheepvaartmuseum.nl. Dit kan vanaf begin december. Op de dag zelf zijn resterende tickets verkrijgbaar bij de kassa. Deelname aan Dare to Discover is gratis, met een geldig entreebewijs. Dare to Discover is minimaal drie jaar in het museum te beleven.

Concept en ontwikkeling VR
Het concept, het ontwerp en de creatieve directie voor interieur en de identiteit van VR Journey zijn verzorgd door NorthernLight. De ontwikkeling van de VR content ligt in handen van Shosho.

De BankGiro Loterij en het Compagniefonds
‘Dare to Discover | a VR Journey’ is mogelijk gemaakt dankzij een extra schenking van de BankGiro Loterij. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee in de loterij. Zij dragen met de helft van hun lotprijs mee aan diverse vormen van cultuur, zoals deze VR reis. Zie ook www.bankgiroloterij.nl. Ook het eigen Compagnie Fonds, bestaande uit begunstigers van Het Scheepvaartmuseum, draagt bij aan de totstandkoming van Dare to Discover.