De lepel van de Eendracht

Cover van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2020-4

Drie jaar geleden ontdekten sportduikers in een scheepswrak in de Noordzee een tinnen lepel uit de zeventiende eeuw. Dat is niet zo opmerkelijk, want zulke lepels worden met enige regelmaat gevonden, zowel op land als onder water. Maar deze lepel heeft iets bijzonders. De eigenaar heeft er zijn naam ingekrast: Willem Halkeet. Gebruiksvoorwerpen uit de zeventiende eeuw met namen van personen zijn uitermate zeldzaam. Wie was Willem Halkeet en wat vertelt deze lepel over het wrak?

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoekt momenteel de achtergrond van deze lepel. Het spoor leidt naar de Zeeslag bij Lowestoft. Het wrak ligt namelijk in de Eurogeul, een uitgraving voor diepliggende schepen richting de haven van Rotterdam, daar waar in 1665 vermoedelijk het dramatische einde van deze slag plaatsvond. Het was een van de belangrijkste zeeslagen van de Tweede Engelse Oorlog. Mogelijk komt de lepel van het schip de Eendracht, het vlaggenschip van de Hollandse vloot. tijdens deze slag.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft vier maal per jaar een tijdschrift uit en dit is gratis online te lezen. U kunt ook een gratis abonnement nemen, dan wordt het fraaie tijdschrift thuis gestuurd. Het volledige artikel over deze lepel staat in het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, november 2020.
Meer informatie