Deelnemer van de maand maart: Museum Kaap Skil

Het Maritiem Portal wordt gesteund door meerdere deelnemers. Deze musea, onderzoeksinstituten, stichtingen en verenigingen dragen bij aan de ontwikkelkosten en de kosten voor het structureel onderhoud van de website. Zonder de deelnemers geen Portal. Daarom bij deze extra aandacht voor de deelnemer van de maand februari: Museum Kaap Skil.

In Museum Kaap Skil staat de eeuwenoude traditie van strandjutten centraal. Hoewel er tegenwoordig minder schepen vergaan dan vroeger blijft het jutten van alle tijden. Zo verloor in januari 2019 een containerschip bijvoorbeeld enkele honderden containers in de Waddenzee. Nog steeds spoelt de inhoud hiervan aan op de Nederlandse kust. In Museum Kaap Skil krijgen bezoekers een impressie van de indrukwekkende jutterij door de eeuwen heen. Het museum maakt deel uit van de Stichting Texels Museum, waaronder ook Ecomare, de Oudheidskamer en de Vuurtoren vallen.

Ecomare
Bij Ecomare zien bezoekers zeehonden, bruinvissen en allerlei andere zeedieren van heel dichtbij. Het museum van het centrum gaat over de natuur van Texel en de zee. Hier zijn onder andere een zeeaquarium en walviszaal te bewonderen. Ecomare is een combinatie van een zeedierentuin, natuurmuseum, opvang en educatief centrum.

Oudheidkamer
De Oudheidkamer is een historisch museum in Den Burg. Binnen zijn antieke meubels en gebruiksartikelen alsmede informatie over het leven van weleer te vinden.

Vuurtoren
De vuurtoren van het eiland staat op de noordpunt. De oude toren uit 1864 raakte in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Rond de kapotte toren werd een nieuwe mantel gebouwd. Op de vierde verdieping kan om de oude toren heen worden gelopen. Op de omloop, zo’n 45 meter boven zeeniveau, genieten bezoekers van een geweldig uitzicht over de Waddenzee en Texel.