Friesland en de Marine

Cover Historisch tijdschrift Fryslan november/december 2020

Historisch Tijdschrift Fryslân is als geschiedenistijdschrift een getrouwe afspiegeling van de provincie Friesland en verschijnt zesmaal per jaar. Elke uitgave bevat zo’n acht artikelen, en het thema voor november/december 2020 is ‘Friesland en de Marine.’ In Fryslân beschrijven Anne Doedens en Matthieu Borsboom de rol die Friesland speelde in de geschiedenis van de Nederlandse zeemacht, zoals de admiraliteit in Dokkum en Harlingen. Verder komt de Slag bij Duins in 1639 aan bod, waar een Spaanse Armada vernietigend werd verslagen. Hierin speelde de Friese Admiraliteit een stevige rol met drie oorlogsbodems, de Frieslant, de Gideon en de Rotterdam.

Ook andere maritieme onderwerpen komen aan bod in de nieuwste Fryslân. In 1380 eindigde de zeiltocht van de Venetiaan Nicolò Zeno ‘voorbij Gibraltar’ in een schipbreuk, waarna hij en zijn bemanning het vege lijf redden op het eiland dat Isola Frislanda ging heten. Een mooi, maar verzonnen verhaal, wat pas in de negentiende eeuw werd ontmaskerd.

Daarnaast is er een artikel over Jacob Benckes, een Friese zeeheld die bekend staat om de herovering van Nieuw-Nederland in 1673. Jan de Vries zocht echter uit wat de relatie was tussen Benckes en Robinson Crusoe. Zonder Benckes was Crusoe er namelijk niet geweest. Hoe dat zit? En waar speelt de vervlechting van hun verhalen zich af?
Meer informatie