‘Hoogendijk: fust en vis, hoe lekker dat is!’: een wijnhandelsfirma in beeld


foto1- tinnenblik_hoogendijk
Ondernemen zat de Vlaardingse familie Hoogendijk in het bloed. Naast een bloeiende haringrederij ontplooiden de diverse leden tal van andere handelsactiviteiten. Een daarvan was de wijnhandel, die meer dan 100 jaar bestond. Met recente schenkingen uit de familie richtte Museum Vlaardingen een kleine maar kleurrijke tentoonstelling in rondom die wijnhandelsactiviteiten van de firma A. Hoogendijk Jzn. Daarnaast zijn enkele andere recente aanwinsten te zien. De tentoonstelling ‘Hoogendijk: fust en vis, hoe lekker dat is!’ is nog te zien t/m 18 maart 2018.Een van de kenmerken van de firma Hoogendijk waren de vele reclame-uitingen. In een van die reclames wordt de slogan ‘Fust en vis, hoe lekker dat is’, gebruikt. Posters, advertenties, promotiemateriaal: dankzij recente schenkingen kan het museum een mooie selectie tonen. Topstukken zijn onder andere een tinnen blik voor relatiegeschenken, kleurrijk gedecoreerd met afbeeldingen van de schepen die voor de handel ingezet werden. Andere blikvangers op de tentoonstelling zijn de monsterflesjes wijn en likeur en de drukplaten of clichés waarmee het reclamemateriaal werd vervaardigd. Een aantal historische én moderne afdrukken van dat materiaal is eveneens te zien.

Wijnhandel Hoogendijk
De eerste Hoogendijk die te boek stond als wijnhandelaar was Jacobus (1777-1838). Naast de haringvisserij hield hij zich bezig met de koopvaart op Portugal, waar onder andere portwijnen in de havenstad Oporto ingeladen werden. Zoon Ary Hoogendijk (1800-1878) was de oprichter van de firma A. Hoogendijk Jzn., die zich sinds circa 1860 veel uitgebreider met wijnhandel ging bezighouden. In 1916 splitste de NV Wijn-Import A. Hoogendijk Jzn. zich af van de Fa. A. Hoogendijk Jzn. De handel in wijnen werd volledig in de nieuwe vennootschap geconcentreerd.

De wijnhandel bleef tot circa 1982 bestaan. In 2017 werden na 250 jaar alle ondernemersactiviteiten van de firma’s Hoogendijk beëindigd, toen Jaap Hoogendijk zich terugtrok uit de laatste vishandelsactiviteiten.

 

www.museumvlaardingen.nl | www.facebook.com/museumvlaardingen