Klederdrachtfestival in het Zuiderzeemuseum

Schermafbeelding 2017-05-18 om 09.54.26

Op zaterdag 27 en zondag 28 mei is een diversiteit aan klederdrachten te bewonderen tijdens het tweedaagse Klederdrachtfestival in het Zuiderzeemuseum. Verschillende klederdrachtgroepen uit voormalige Zuiderzeeplaatsen en andere plaatsen uit Nederland zijn aanwezig. Zo zijn er West-Friese, Zeeuwse en Friese drachten te bewonderen. De groepen geven op verschillende plaatsen in het buitenmuseum zowel dans- als zangoptredens en presentaties. De groepen zijn o.a. afkomstig uit Enkhuizen, Hindeloopen, Hoogwoud, Huizen, Katwijk, Noordwijk, Nunspeet, Oldebroek, Scheveningen, Spakenburg, Volendam, Wijdenes en Wieringen. In totaal zullen er meer dan 150 personen in bijzondere en kleurrijke drachten voorbijkomen. Bekijk hier het programma voor deze twee dagen vol folklore.

Op beide dagen start om 12.30 uur een optocht van alle groepen door het buitenmuseum. Naast de dans- en zangoptredens en presentaties zijn er ook een aantal kraampjes bij de kapel. Hier zijn ambachtstechnieken te zien zoals kralen breien, kantklossen en visserstruien breien. Hier ontdekken bezoekers hoe verschillende streekdrachten in elkaar steken.

Handgemaakt
Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is. In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kunnen bezoekers aan de slag met Zuiderzeematerialen om hier hun creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten te ontdekken.