Kom in de zomervakantie naar het Nationaal Archief

nalogo

Van 8 juli t/m 20 augustus kan de hele familie genieten van een speciaal programma rond de tentoonstelling De Wereld van de VOC. Ga samen deze zomer op reis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven, tekeningen en nog veel meer. 

De VOC
Bijna 200 jaar lang – van 1602 tot 1798 – heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijk deel van de wereld. Dat immense handelsimperium wordt bestuurd vanuit de Republiek, met een grote papierstroom tot gevolg. Het Nationaal Archief bewaart een groot deel van dit uitgebreide VOC-archief. In de tentoonstelling De Wereld van de VOC is een groot aantal topstukken uit dit archief te zien, aangevuld met bijzondere voorwerpen.

Ontrafel het VOC- mysterie
Elke zaterdag en zondag is er van 14.00 – 15.00 uur (of in overleg op een ander tijdstip) een speciale familierondleiding Ontrafel het VOC-mysterie. De geschiedenis kent nog veel onopgeloste raadsels. Tijdens deze rondleiding zet de hele familie alles op alles om een VOC-mysterie te ontrafelen.

Voor iedereen vanaf 6 jaar. Kosten rondleiding incl. entree tentoonstelling: € 5,- per persoon, kinderen jonger dan 12 jaar €2,50.

Snapback: een interactieve familie-app
Met deze familie-app, gratis af te halen aan de balie, appt Pietje Koster vanuit het jaar 1724 met een speciale opdracht. Vaders, moeders, kinderen, opa’s en oma’s: Pietje kan ieders hulp gebruiken.

Voor iedereen vanaf 8 jaar. (gratis)

Workshop papier maken
Papier kun je van verschillende materialen maken, zoals hout en papiersnippers. Maar wist je dat je ook een versleten spijkerbroek of oud geld kunt gebruiken? In deze workshop, elke woensdag van 13.00 – 14.00 uur maak je je eigen papier van echte geldsnippers.

Voor kinderen vanaf 8 jaar. Kosten €2,50.

Workshop reisjournaal maken voor kinderen vanaf 8 jaar
Elke woensdag van 15.00 – 16.00 uur kun je je eigen reisjournaal maken. Leuk om mee te nemen op je volgende reis! De scheepslieden van de VOC maken altijd een verslag van hun reis. Ze schrijven over de zeereis, het weer en de mensen die ze ontmoeten. Ook maken ze tekeningen van bijzondere dieren en planten.

Voor kinderen vanaf 8 jaar. Kosten €2,50.

Rondleiding De Wereld van de VOC
Elke zondag van 13.00 – 14.00 uur kun je je laten meevoeren door de tentoonstelling De Wereld van de VOC. Je ontdekt zo meer over de bijzondere topstukken van het VOC-Archief.

Voor iedereen vanaf 12 jaar. Kosten €5,- (incl. entree De Wereld van de VOC).

Rondleiding achter de schermen
Een klein deel van de enorme collectie van het Nationaal Archief is in de tentoonstelling te zien. Benieuwd naar de rest? Ga dan mee met een rondleiding, elke zondag van 14.30 – 15.30 uur, door depots, langs bijzondere foto’s, eeuwenoude kaarten en historische topstukken.

Voor iedereen vanaf 12 jaar. Kosten €5,- (incl. entree De Wereld van de VOC).