Leven van de wind in het Zuiderzeemuseum

Honderd jaar geleden was het leven rond de Zuiderzee zeker niet gemakkelijk. Terwijl de mannen op zee vaak veel risico liepen, moesten de vrouwen aan wal het gezin draaiende houden en voor extra inkomsten zorgen. In 2019 zal in het Zuiderzeemuseum Leven van de wind centraal staan. Hierin maken bezoekers kennis met Grietje en haar gezin en ontdekken ze het leven uit 1919.

In Leven op een kluitje kunnen bezoekers in Zoutkamp het huis van Grietje bezoeken. De vrouw des huizes is zelf ook aanwezig als hologram. Ruik de gepelde garnalen en de kool op het vuur. Leven op een kluitje geeft een indruk van het gezinsleven honderd jaar geleden.

In Vuile handjes komen kinderen meer te weten over het meedraaien in een huishouden van vroeger. Er is genoeg te doen, maar zeker ook ruimte voor kattenkwaad! Pas wel op voor de agent die in de weekenden van Hemelvaart en Pinksteren rondloopt!

Pittige tijden is een grappige interactieve poppenkastvoorstelling voor alle leeftijden. Bekende poppenspeler Egon Adel (Poppenkast op de Dam) laat kijkers kennismaken met de humor in het zware leven van Grietje en haar gezin.

Tenslotte krijgen bezoekers in Kleren maken de vrouw een indruk van het maken, verstellen, repareren en verder onderhouden van de gezinsgarderobe. Al van jongs af aan leerden meisjes de verschillende aspecten van dit handwerk. Bekijk het eindresultaat van dichtbij!

Leven van de wind is vanaf 30 maart tot en met 27 oktober te bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website van het Zuiderzeemuseum.