Maand van de Geschiedenis gaat door in oktober: thema Oost/West

Ook dit jaar staat oktober met de Maand van de Geschiedenis geheel in het teken van ons verleden en het jaarthema Oost/West. Samen met deelnemers en partners organiseert de Maand van de Geschiedenis, een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum, talloze activiteiten waarmee je het verleden ontdekt om het heden te begrijpen. Vanwege de coronamaatregelen zullen de activiteiten dit jaar kleiner van opzet zijn en deels online plaatsvinden. De inschrijving voor de activiteiten is inmiddels geopend.

De Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland, trok vorig jaar een half miljoen bezoekers naar de honderden deelnemende instellingen. Ook dit jaar slaan musea, archieven, gemeenten, erfgoedinstellingen, boekhandels en bibliotheken de handen ineen om geschiedenis voor het voetlicht te brengen, met activiteiten die fysieke én virtuele bezoekers verrassen met de bijzonderste verhalen uit onze geschiedenis.

Vanwege de zware gevolgen van de coronacrisis voor de culturele sector is besloten om het jaarlijkse thema – in 2020 is dat Oost/West – minder zwaar te benadrukken. Zo krijgen alle relevante instellingen de kans om zich aan te sluiten bij de Maand van de Geschiedenis, ook als zij zich richten op een ander aan geschiedenis gerelateerd thema. Want juist in deze historische tijden is het belangrijker dan ooit om terug te kijken en lessen te trekken uit het verleden.

Vanaf nu kunnen deelnemers zich via de website van de Maand van de Geschiedenis registreren en hun activiteit aanmelden. De online agenda, met daarin alle activiteiten, wordt gelanceerd op 1 september. Het programma loopt uiteen van het Gelderse Erfgoedfestival, waarbij artiesten als Typhoon en Roos Rebergen zich laten inspireren door een erfgoedlocatie, tot een expositie over SS Ranchi, waarmee in september 1950 duizenden mensen uit Nederlands-Indië in Nederland arriveerden; en van de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz tot een stadswandeling die dwars door Kampen voert, van oost naar west.

Abdelkader Benali schrijft essay
Het jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-essay wordt dit jaar geschreven door de gelauwerde auteur Abdelkader Benali. In Reizigers van een nieuwe tijd beschrijft hij het ongelooflijke verhaal van Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die in de zeventiende eeuw in dienst treedt van de Barbarijse zeerovers.

Missie: Ontdek gisteren, begrijp vandaag
Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. Daarom vinden wij het belangrijk om één maand in het jaar geschiedenis extra aandacht te geven. Zo laten we je gisteren ontdekken om vandaag te begrijpen.

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2020 voor de negende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar zeventiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.