Maritieme tentoonstellingen in Museum Vlaardingen

In het voorjaar van 2019 zullen in Museum Vlaardingen twee kunsttentoonstellingen met een maritiem thema te zien zijn. 2019 is het 200ste geboortejaar van Johan Barthold Jongkind. Ter viering hiervan zullen in Jongkind onderweg – an artist is born bezoekers meer te weten komen over het werk van deze kunstenaar waarin het landschap van Midden-Delfland vaak voorkwam. Hiernaast zal in Schoon aan de haak – schilderachtig vissersleven de visserij in de kunst uit de ‘lange 19e eeuw’ te zien zijn.

De kunstwerken van Johan Barthold Jongkind spelen een belangrijke rol in de vertelling van het verhaal van het leven aan en met het water in de regio Midden-Delfland. In zijn schetsen en schilderijen komen de trekvaart en locaties die hieraan verbonden zijn veelvoudig terug. In de expositie zullen naast tien tot vijftien werken ook meerdere historische attributen te zien zijn. Jongkind onderweg – an artist is born is vanaf 17 mei tot en met 28 september te bezoeken.

Het leven, werk en gezin van vissers kwam vaak terug in de kunst van de ‘lange 19e eeuw’. Het toen geschetste beeld bepaalt vaak nog steeds onze kijk op het vissersbestaan. In Schoon aan de haak wordt de visserij vanuit een kunsthistorische hoek belicht en worden verbanden met het heden gelegd. Circa 30 topstukken van onder andere Mesdag, Israëls, Blommers en sluiter vormen de kern van de expositie. Schoon aan de haak – schilderachtig vissersleven is tussen 21 juni tot en met 10 november te zien.

Kijk voor meer informatie op de website van Museum Vlaardingen.